Uhićena financijska direktorica i kći osnivača Huaweija

Sabrina Meng Wanzhou obnaša funkcije globalne direktorice financija i potpredsjednice kompanije Huawei. Uhićena je u Kanadi zbog optužbi SAD-a

Sandro Vrbanus četvrtak, 6. prosinca 2018. u 09:58

Iz Kanade stiže vijest kako je u toj zemlji još 1. prosinca uhićena globalna potpredsjednica i direktorica financija kompanije Huawei, Sabrina Meng Wanzhou. Kanadske vlasti za sada ne otkrivaju detalje uhićenja, ali je poznato da je Meng Wanzhou uhićena na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država. Kao mogući razlog zbog kojeg je SAD žele vidjeti pred sudom spominje se Huaweijevo kršenje ekonomskih sankcija koje su nametnute Iranu. Saslušanje vezano za moguće izručenje SAD-u trebalo bi biti održano sutra.

Kinesko veleposlanstvo u Kanadi već se žalilo na ovo uhićenje i zatražilo puštanje Huaweijeve šefice, dok su iz kompanije poručili kako nisu svjesni bilo kakvih razloga zbog kojih bi Wanzhou trebala biti uhićena.

Osim što je potpredsjednica i direktorica financija, 46-godišnja Meng Wanzhou (poznata i kao Sabrina) ujedno je i kći osnivača Huaweija, Rena Zhengfeija, i njegova vjerojatna nasljednica na čelu kompanije. Iz tog razloga ovo uhićenje moglo bi imati značajne ekonomske i političke posljedice. Naime, SAD i Kina su u svojevrsnom "trgovinskom ratu", natječu se tko će kome uvesti veće carine na uvoz robe, a Huawei je u SAD-u već nekoliko puta bio optuživan da putem svoje telekomunikacijske opreme špijunira i prisluškuje komunikacije.

Nedavno je ovaj kineski proizvođač došao i na crnu listu kompanija čiji se proizvodi ne smiju naći u uredima državnih agencija i institucija SAD-a, pa najnoviji događaj treba promatrati i u tom svjetlu.