Chrome 74 beta podržava tamni mod u Windowsima

Google je izdao prvu beta inačicu Chromea 74, jedna od novosti koja stiže je podrška za tamni mod u Windowsima, a druge dvije su nove značajke Remove animations i Reduce motion

Stjepan Bilić ponedjeljak, 25. ožujka 2019. u 06:00

Google Chrome je jedan od najpopularnijih Internet preglednika u svijetu. Kako bi takvim i ostao Google redovito izdaje nove inačice koje osim ispravljenih bugova i poboljšanih performansi s vremena na vrijeme donose i nove značajke.

Najnovije stabilno izdanje Chrome preglednika za Windowse nosi brojčanu oznaku 73.0.3683.86, no u izradi je i naredna inačica Chrome 74 koja će donijeti par novina koje do sada nisu postojale. Primjerice, podršku za tamni način rada u Windowsima. Naime, u slučaju kada korisnici unutar Windowsa odaberu tamni način rada i Google Chrome će po defaultu učitavati tamnu temu za vlastito korisničko sučelje.

Osim toga, Chrome 74 bit će dodatno prilagođen za korisnike kojima smetaju animacije i pokretni dijelovi na Internetskim stranicama. Naime, pojedinim korisnicima animacije i pokreti izazivaju vrtoglavicu i mučninu, a kako bi se ista spriječila jedini je lijek onemogućiti ih ili ih barem svesti na što manju moguću mjeru.

Ove opcije bit će moguće onemogućiti u postavkama preglednika aktivacijom Remove animations i Reduce motion značajki. Jednom kada budu aktivirane, Chrome više neće automatski pokretati videozapise i vizualne efekte na Internetskim stranicama. No, da bi ove dvije značajke funkcionirale onako kako su zamišljene neće biti dovoljno samo instalirati Chrome 74 i uključiti ih, već će svoj dio posla morati odraditi i web developeri na način da na svoje internetske stranice dodaju podršku za navedene značajke.

Remove animations i Reduce motion značajke bit će podržane na Windowsima, macOS-u, Androidu i iOS-u. Beta inačicu Chromea možete preuzeti ovdje.