Domaći FairVotes, sustav za jednostavnije, sigurnije i transparentnije elektroničko glasanje

Hrvatska IT tvrtka IDE3 d.o.o. osmislila je sustav za elektroničko glasanje FairVotes koje omogućava brzo, jednostavno, sigurno i transparentno glasovanje na izborima unutar organizacija

Stjepan Bilić petak, 22. studenog 2019. u 14:38

Hrvatska IT tvrtka IDE3 d.o.o. osmislila je sustav za elektroničko glasanje FairVotes. Ovaj sustav se može koristiti unutar različitih organizacija prilikom provođenja izbora koje ovim sustavom postaje jednostavnije, sigurnije i transparentnije.

Kako objašnjava direktor tvrtke Ivan Hendija, ideja za kreiranje ovog sustava nastala je uslijed suradnje s jednim klijentom kada je njegov tim svjedočio složenom procesu kreiranja, trajanja i završetka klasičnog izbornog procesa.

„Taj je proces bio iznimno dugotrajan, zahtijevao je angažman brojnih suradnika, a troškovi su bili visoki. Rodila se ideja da ga naš tim pokuša ubrzati, pojednostaviti, učiniti financijski dostupnijim te da pritom korisniku pružimo apsolutnu sigurnost i transparentnost. Ideju smo realizirali kroz FairVotes aplikaciju za elektroničko glasanje namijenjeno udrugama, organizacijama, savezima, dioničkim društvima te svima onima kojima su izbori jedan od sastavnih dijelova poslovanja“ ispričao je Ivan Hendija.

IDE3 tim
IDE3 tim

FairVotes sustav za glasanje jednostavan je za upotrebu i vrlo fleksibilan. Svaki ga korisnik može prilagoditi svojim potrebama. Omogućuje kreiranje pitanja, dodavanje glasača na listu, slanje poziva na glasanje putem e-mail adresa. Organizator izbora u svakom trenutku može provjeriti odaziv glasača i podsjetiti ih na proces izbora koji je u tijeku, a rezultati su dostupni odmah po završetku glasanja.

Iz tvrtke navode kako je ovim načinom glasanja glasačima zajamčena anonimnost budući je cijeli proces tajan. Naime, glasati može samo osoba koja je primila poziv za glasanje i prijavila se u sustav kroz višestruki proces verifikacije. Dodatan plus za FairVotes sustav je i to što nije moguće po završetku glasanja imati višak glasača, a time i višak glasova.

FairVotes je podijeljen po razinama usluge pa je tako uporaba ove aplikacije za neprofitne organizacije i društva do 20 glasača potpuno besplatna i dostupna na stranici www.fair-votes.com. Za organizacije koje imaju veći broj potencijalnih glasača IDE3 ima i dodatne pakete Basic i Professional, a koji stoje 450 kuna po izborima (do 2.000 glasača), odnosno 1.500 kuna godišnje (neograničen broj glasača), ali i sadrže opcije kojih u osnovnom, besplatnom paketu nema, primjerice kreiranje anketa, prilagoda dizajna glasačkog listića i duže vrijeme trajanja izbora.