Firefox 65 donosi podršku za WebP format

Mozilla je za kraj siječnja pripremila stabilnu inačicu svojeg internetskog preglednika Firefox. Novo, 65. izdanje donosi podršku za WebP i AV1 formate

Stjepan Bilić ponedjeljak, 28. siječnja 2019. u 06:00

Mozilla će krajem ovog mjeseca izdati stabilno 65. izdanje svog internetskog preglednika Firefox. Najveća novost koju će donijeti je službena podrška za WebP i AV1 formate.

Korisnici uređaja s Androidom, Firefox 65 su već dobili na svoje uređaje, ali će se korisnici desktop inačice za Windows, Mac i Linux morati strpjeti još par dana, najkasnije do 29. siječnja za kada je planirano izdavanje stabilne inačice.

Kako smo već naveli najveća novost koju donosi Firefox 65 je podrška za WebP i AV1 formate. Podsjetimo, WebP format razvio je Google i odlikuje se manjom veličinom datoteka pri istoj kvaliteti u odnosu na JPEG i PNG formate. Točnije, fotografija spremljena u WebP formatu zauzet će 26% manje prostora nego fotografije iste kvalitete spremljena u PNG formatu. U slučaju JPEG-a, fotografije u WebP formatu su manje između 25 i 34%.

Lijevo: Firefox 64 ne može učitati fotografije u WebP formatu, desno: Firefox 65 može
Lijevo: Firefox 64 ne može učitati fotografije u WebP formatu, desno: Firefox 65 može

Firefox 65 dobit će i podršku za AV1 format koji u odnosu na H.264 ima gotovo dva puta bolju kompresiju. Dakle, ista kvaliteta, a gotovo dva puta manja datoteka. Pored podrške novih formata Firefox 65 dobit će i podršku za Handoff on Mac – korisnici Appleovih uređaja moći će nastaviti s pregledavanjem sadržaja na svojim mobilnim uređajima, upravo na onom mjestu gdje su stali na Mac-u.

Dakako, Mozilla je poradila i na drugim značajkama poput jednostavnijeg načina blokiranja sadržaja, a poradila je i na ispravkama bugova te sigurnosnim poboljšanjima na svim podržanim platformama.