Google predstavio inačicu Androida 13 za mobitele nižeg ranga

Iako je Android 13 Go namijenjen mobitelima najslabijih specifikacija, 'posudio' je štošta toga od običnog Androida 13. Tu je tako, primjerice, Material You jezik dizajna, ali i Google Play System Updates

Matej Markovinović četvrtak, 20. listopada 2022. u 12:05

Google je u kolovozu izbacio najnoviju verziju svojeg mobilnog operativnog sustava, Android 13, a sada je stigla i inačica za mobitele nižeg ranga – Android 13 (Go edition).

Naime, Android 13 Go donosi Google Play System Updates, omogućavajući tako korisnicima da na svojim mobitelima dobe manja, važnija softverska ažuriranja. Novost je i Google Discover Feed na lijevoj strani početnog zaslona, s kojim su korisnici običnog Androida upoznati već duže vrijeme.  

Iz Googlea posebno ističu dolazak Material You jezika dizajna na Android 13 Go, koji donosi mogućnost tematiziranje cijele sheme boja mobitela na temelju pozadine. Međutim, za razliku od „pravog“ Androida, promjena teme neće se događati automatski, već će korisnici dobiti četiri boje koje će morati ručno odabrati.

Osim toga, neke ključne značajke predstavljene s Androidom 13 također stižu u Go inačicu. Primjerice, jezici će se mijenjati ovisno o aplikaciji, a korisnici će dobiti i poboljšanja privatnosti vezana uz pristup obavijestima. Prvi mobiteli s Android 13 Go sustavom, stići će na tržište u 2023. godini.

Podsjetimo, Android Go označava inačicu Googleovog mobilnog operativnog sustava prilagođenu za mobitele sa slabim SoC-ovima te ograničenim RAM-om i internom memorijom. Iz Googlea su se pohvalili da je trenutno mjesečno aktivno čak 250 milijuna uređaja koje pogoni „slabija“ verzija Androida.