Stigao je Android 13, pogledajte što je novo

Android 13 donosi brojne vizualne promjene, ali i značajna poboljšanja privatnosti. Trenutno je dostupan za Google Pixel mobitele, a modeli ostalih proizvođača dobit će ga kasnije ove godine

Matej Markovinović srijeda, 17. kolovoza 2022. u 05:30

Google je ovoga tjedna izbacio Android 13, najnoviju verziju njihovog mobilnog operativnog sustava. Ažuriranje je već dostupno za podržane Google Pixel modele, dok će za mobitele ostalih proizvođača stići kasnije ove godine.

Promjena ima mnogo, ponajviše onih kozmetičkih. Tu je tako mogućnost prilagodbe ikona aplikacija koje nisu Googleove da odgovaraju pozadini početnog zaslona, a media player automatski mijenja svoj izgled ovisno o glazbi ili podcastu koji se u tom trenutku sluša.

Android 13 donosi i brojna poboljšanja privatnosti. Aplikacije više neće imati pristup cijeloj medijskoj biblioteci korisnika te mogućnost slanja obavijesti prema zadanim postavkama, a povijest kopiranog teksta automatski će se ukloniti nakon nekog određenog vremena, osobito ako je riječ o nekim osjetljivim podacima poput e-pošte, telefonskih brojeva i slično.

Tu je i podrška za prostorni zvuk s praćenjem glave (Spatial Audio), što bi trebalo značajno poboljšati iskustvo slušanja glazbe. Osim toga, podržan je i Bluetooth Low Energy Audio za bolju kvalitetu zvuka pri nižem bitrateu i smanjenoj latenciji. 

📷 Screenshot: Google
Screenshot: Google

Jezici će se moći mijenjati ovisno o aplikaciji, a osvježen je i Bedtime način rada. Tableti su dobili ažuriranu alatnu traka koja poboljšava višezadaćnost te sada imaju takozvani „palm rejection support“ zahvaljujući kojem više neće biti slučajnih dodira rukom pri korištenju stylusa.

Osim toga, third-party aplikacije za kameru moći će snimati HDR videozapise, a uskoro će se moći kopirati sadržaj poput URL-a, slike ili teksta s Android telefona na Android tablet ili obrnuto. Više informacija o Androidu 13 dostupno je na Googleovoj službenoj stranici.