Google radi na softveru za "dešifriranje" liječničkog rukopisa

Liječnici poslovično imaju loš, nemaran ili, u žurbi pisan, vrlo nečitak rukopis. Google je najavio kako planira u svoju opciju prepoznavanja sadržaja slika Google Lens ugraditi sustav koji ga može pročitati

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. prosinca 2022. u 13:57

Na svojoj je godišnjoj konferenciji u Indiji Google najavio kako bi pacijentima, farmaceutima i liječnicima diljem svijeta uskoro njihov sustav Google Lens mogao olakšati živote. Softver koji inače služi za prepoznavanje sadržaja na slikama i vizualno pretraživanje uskoro bi mogao dobiti vrlo koristan dodatak. Prepoznavat će, kažu, tipične nečitke rukopise liječnika koji svojim pacijentima u brzini ispisuju recepte, a svi ostali se potom muče s "dešifriranjem" njihovih uputa.

Doktorski OCR

Google na ovom projektu surađuje s farmaceutima, na koje obično padne težak zadatak čitanja liječničkih žvrljotina, kako bi izradio algoritme sposobne pouzdano i brzo učiniti to isto – prepoznati što je liječnik pacijentu prepisao.

Poznati meme o liječničkom rukopisu
Poznati meme o liječničkom rukopisu

Google Lens odnedavno je integralni dio njihovog preglednika Chrome (preuzeo je ulogu reverznog pretraživanja slika), a dostupan je i kao zasebna mobilna aplikacija. Za sada je u stanju prepoznavati objekte na slikama i, primjerice, korisnika odmah odvesti na stranicu gdje se neki od prepoznatih predmeta mogu kupiti. Isto tako, ova aplikacija trenutačno može prepoznavati "normalne" rukopise i, poput OCR alata, pretvarati ih u digitalno čitljiv tekst.

Kad je riječ o rukom pisanim receptima, onima nastalima "doktorskim rukopisnim fontom", najavljeno je kako će pacijenti i farmaceuti moći mobitelom fotografirati nečitke rukopise, ili ih učitati u aplikaciju iz galerije, kako bi dobili tumačenje. Kao i kod shoppinga na webu, aplikacija će odmah prepoznati spomenute lijekove te nuditi i dodatne informacije o njima.

Indija, kažu iz Googlea, ima najveći broj korisnika aplikacije Google Lens na svijetu. Tamo se ova nova mogućnost i razvija, pa je izgledno da bi tamo mogla biti prvo i lansirana. O rokovima za to nisu govorili.