Legendarni glazbeni player Winamp vratio se u sasvim novom izdanju

Iako u značajno izmijenjenom izdanju, Winamp je i dalje aplikacija za reprodukciju glazbe, ali sada s podrškom za podcaste, radio i streaming servise, u izdanju koje se možda neće svidjeti svima

Sandro Vrbanus petak, 14. travnja 2023. u 11:56

Priča o Winampu priča je i o razvoju i promjenama načina kako se sluša digitalizirana glazba. Winamp je u ranom razdoblju Interneta, servisa za P2P skidanje glazbe poput Napstera i prvih mp3 datoteka, bio gotovo pa sinonim za glazbeni player na desktopu. No, s vremenom su došle promjene, pa je 1999. godine njegovu matičnu kompaniju, Nullsoft, bio preuzeo američki telekomunikacijski div AOL. Oni su ga 2013. godine namjeravali ugasiti, ali ga je od toga spasila belgijska kompanija Radionomy, preuzimanjem Winampa u zadnji čas.

Nakon toga Radionomy je postao Llama Group, klasični Winamp je i dalje ostao dostupan za preuzimanje, a prema njihovim informacijama trenutačno ga u svijetu i dalje – u tom obliku – koristi čak 83 milijuna ljudi. Ipak, vrijeme je za novu transformaciju, smatraju u Llama Groupu, pa su (nakon dugih najava) lansirali svoj novi proizvod: Winamp!

Od sada kao web app

Ovaj kultni naziv sada nosi glazbeni web player, responzivna web aplikacija koja može objediniti slušanje digitalne glazbe iz više izvora. Osim vlastitih ekskluzivnih sadržaja postavljenih izravno na njihovoj platformi, kao i radijskih postaja ili podcasta, Winamp će uskoro nuditi i povezivanje vanjskih streaming usluga te donijeti mogućnost reprodukcije mp3-ca iz lokalne biblioteke.

Reinkarnacija kultnog softvera devedesetih godina prošlog stoljeća, dakle, ima cilj postati središnje mjesto za slušanje glazbe, bez obzira odakle je preuzimali. Ipak – neki su ostali razočarani jer je riječ tek o pukoj web aplikaciji, koja malo toga dijeli sa softverom koji su poznavali i voljeli.

Novi web player može se pronaći ovdje, a mobilne aplikacije, navodno zasnovane na klasičnoj verziji Winampa, najavljene su za nešto kasniji datum ove godine.

Sučelje novog Winampa na webu više ne "šuta ljamino dupe"
Sučelje novog Winampa na webu više ne "šuta ljamino dupe"

Onima, pak, koji i dalje preferiraju klasiku, posljednja verzija starog desktop Winampa za Windowse dostupna je na ovom mjestu.