Microsoft će u Edge ugraditi besplatni VPN

Funkcionalnost nazvana Microsoft Edge Secure Network omogućit će surfanje uz potpunu enkripciju prometa, mogućnost korištenja virtualne IP adrese, ali uz ograničenje u količini prenesenih podataka

Sandro Vrbanus nedjelja, 1. svibnja 2022. u 06:00

Internetski preglednik koji dolazi kao zadani u Windowsima, i koji je zamijenio Internet Explorer – Microsoftov Edge, dobit će zanimljivu novu funkcionalnost. Prema objavljenome na stranicama korisničke podrške za ovaj preglednik, trenutačno se testira opcija Microsoft Edge Secure Network, koja je zapravo ugrađena virtualna privatna mreža (VPN), a bit će omogućena u suradnji s Cloudflareom.

Besplatno, ali ograničeno

Kao i svaka druga VPN usluga, Edgeovo ugrađeno rješenje kriptirat će internetski promet od korisnika prema poslužiteljima, što ima za cilj spriječiti praćenje korisnika, prisluškivanje njegovih komunikacija te, u krajnjoj liniji, zaštitu od raznih vrsta hakerskih napada. Edgeov VPN omogućit će korisnicima i da odaberu virtualnu IP adresu, tj. promijene svoju lokaciju koja se prijavljuje poslužiteljima. To će im omogućiti da se "sakriju" od online ciljanog oglašavanja, ali i da pristupaju pojedinim geolokacijski ograničenim uslugama.

Microsoft Edge Secure Network bit će VPN usluga ugrađena izravno u preglednik, besplatna za korištenje, ali uz neka ograničenja. Tako će se za njegovo aktiviranje trebati na Edge prijaviti Microsoftovim korisničkim računom, a mjesečno će korisnicima biti omogućeno ostvariti tek 1 gigabajt prometa putem ovog VPN-a (zaboravite, dakle, na gledanje američkog Netflixa i slične aktivnosti). Jednom kada se gigabajt potroši – to je to, nema najave da bi se dodatni promet mogao nadokupiti.

Potrošeni promet moći će se pratiti kroz Edgeovo sučelje
Potrošeni promet moći će se pratiti kroz Edgeovo sučelje

Microsoft i Cloudflare navode da će dijagnostičke podatke o korisnicima i njihovom korištenju ove usluge brisati svakih 25 sati. Kada će VPN biti dostupan "Insiderima", a kada svim ostalim korisnicima, za sada nije objavljeno.

📢 Besplatna dostava

TOP!

HP AiO

Ryzen 5 4500U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 27" FHD IPS.

4.799 kn Kupi

📢 Vrhunska ponuda

TOP!

XIAOMI lipanj

Velika ponuda Xiaomi sportskih satova, slušalica, te uređaja za pametan dom po TOP cijenama.

Od 450 kn Kupi

📢 2 godine jamstva

TOP!

ASUS Vivobook

Ryzen 3 procesor, 8GB RAM-a, SSD 512GB, Radeon grafika, 15.6" IPS , Windows 11.

4.649 kn Kupi


Multiroom zvučnik

DENON Home 350

Hi-Res Audio reprodukcija, Bluetooth, Amazon Alexa, internet radio i glazbeni streaming, Airplay 2, podrška za subwoofere s ugrađenim HEOS-om.

4.729 kn Kupi

Mrežni audio player

MARANTZ NA6006

HEOS multiroom audio tehnologija, AirPlay2, Alexa, Streaming glazbe, Bluetooth, Wi-Fi, Marantzovi vlasnički HDAM krugovi.

4.929 kn Kupi