Microsoft će u Edge ugraditi besplatni VPN

Funkcionalnost nazvana Microsoft Edge Secure Network omogućit će surfanje uz potpunu enkripciju prometa, mogućnost korištenja virtualne IP adrese, ali uz ograničenje u količini prenesenih podataka

Sandro Vrbanus nedjelja, 1. svibnja 2022. u 06:00

Internetski preglednik koji dolazi kao zadani u Windowsima, i koji je zamijenio Internet Explorer – Microsoftov Edge, dobit će zanimljivu novu funkcionalnost. Prema objavljenome na stranicama korisničke podrške za ovaj preglednik, trenutačno se testira opcija Microsoft Edge Secure Network, koja je zapravo ugrađena virtualna privatna mreža (VPN), a bit će omogućena u suradnji s Cloudflareom.

Besplatno, ali ograničeno

Kao i svaka druga VPN usluga, Edgeovo ugrađeno rješenje kriptirat će internetski promet od korisnika prema poslužiteljima, što ima za cilj spriječiti praćenje korisnika, prisluškivanje njegovih komunikacija te, u krajnjoj liniji, zaštitu od raznih vrsta hakerskih napada. Edgeov VPN omogućit će korisnicima i da odaberu virtualnu IP adresu, tj. promijene svoju lokaciju koja se prijavljuje poslužiteljima. To će im omogućiti da se "sakriju" od online ciljanog oglašavanja, ali i da pristupaju pojedinim geolokacijski ograničenim uslugama.

Microsoft Edge Secure Network bit će VPN usluga ugrađena izravno u preglednik, besplatna za korištenje, ali uz neka ograničenja. Tako će se za njegovo aktiviranje trebati na Edge prijaviti Microsoftovim korisničkim računom, a mjesečno će korisnicima biti omogućeno ostvariti tek 1 gigabajt prometa putem ovog VPN-a (zaboravite, dakle, na gledanje američkog Netflixa i slične aktivnosti). Jednom kada se gigabajt potroši – to je to, nema najave da bi se dodatni promet mogao nadokupiti.

Potrošeni promet moći će se pratiti kroz Edgeovo sučelje
Potrošeni promet moći će se pratiti kroz Edgeovo sučelje

Microsoft i Cloudflare navode da će dijagnostičke podatke o korisnicima i njihovom korištenju ove usluge brisati svakih 25 sati. Kada će VPN biti dostupan "Insiderima", a kada svim ostalim korisnicima, za sada nije objavljeno.