Microsoft potvrdio: Edge na Chromiumu stiže 15. siječnja, a spreman je i Office "paket" za mobitele

Iako će tek početkom sljedeće godine biti dostupan za redovne korisnike, svi željni isprobavanja mogu novi Edge u RC verziji preuzeti već danas

Sandro Vrbanus utorak, 5. studenog 2019. u 06:00

Microsoft je otvorio svoju developersku konferenciju Ignite s nekoliko vrlo zanimljivih softverskih najava. One koja će možda privući najviše pozornosti javnosti i korisnika tiču se njihovih iznimno popularnih programa koje koriste milijuni, ako ne i milijarde diljem svijeta. Microsoft tako kaže kako će Word, Excel i PowerPoint postati jedinstvena aplikacija imena, jednostavno, Office, koja je već sada dostupna za iOS i Android uređaje putem testnih programa.

Druga zanimljiva najava tiče se internetskog preglednika Edge koji će, znamo, uskoro biti preseljen na Chromium engine. Microsoft je prvo u javnost pustio njegovu ikonu kako bi pobudio dodatan interes, a potom na konferenciji Ignite i potvrdio datum izlaska prve stabilne inačice. Bit će to, kao što smo naveli i u naslovu, 15. siječnja 2020. godine.

Release Candidate dostupan već sada

Međutim, oni koji su nestrpljivi isprobati što je to Microsoft "skuhao" na izvorno Googleovoj platformi, mogu već sada preuzeti Release Candidate inačicu novog Edgea.

U Microsoftu se hvale kako je novi Edge namijenjen primarno za posao. Tako će nova kartica u ovom pregledniku moći uključivati podatke povezane s korisnikovim Office 365 računom ili kompanijskom mrežom, te sadržavati linkove na dokumente, stranice ili lokacije kako na Internetu tako i na intranetu – ako su, dakako, svi oni povezani na Microsoft 365 uslugu.

Edge će u novoj inačici biti dostupan za sve aktivne OS-ove: Windows 10, Windows 8x, Windows 7, macOS, iOS te Android. Na svima njima bit će dostupno sinkroniziranje lozinki i favorita.

Sigurnost i privatnost

Edge će, u suradnji s tražilicom Bing, osigurati da su sva pretraživanja obavljena putem ovog servisa zaštićena novom funkcijom InPrivate – što znači da se povijest pretraživanja neće pohranjivati niti lokalno niti na serverima na način da bi ih se moglo povezati s korisnikom.

Edge će po "defaultu" blokirati praćenje ponašanja korisnika online, ali na način da ono ne uništi iskustvo personaliziranog surfanja. U Microsoftu kažu da su pogodili pravu ravnotežu između ugodnog i privatnog korištenja.