Opera 50 donosi zaštitu od rudarenja kriptovaluta

Predstavljen je Opera 50 Release Candidate preglednik, koji kao najupečatljiviju novost donosi blokiranje procesa tajnog rudarenja kriptovaluta koje provode određene internetske stranice

Matija Pavlić petak, 22. prosinca 2017. u 00:15

Opera Software odnosno buduća tvrtka Otello Corporation predstavila je Release Candidate inačicu svog budućeg internetskog preglednika Opera, koji ovaj put nosi oznaku Opera 50.

Osim već spomenutog prebacivanja cjelokupne VPN infrastrukture na Operine vlastite poslužitelje, kao novost vrijedi istaknuti i ugrađenu zaštitu protiv najnovije štetne prakse da resursi korisnika koji pretražuju Internet bivaju iskorišteni kao instrument za rudarenje kriptovaluta bez njihove dozvole i za isključivu korist vlasnika internetskih stranica koje pritom posjete.

Opcija koja će to sprječavati i koja će biti integrirana u Opera 50 preglednik zove se NoCoin i moći će se pronaći u postavkama u dijelu gdje korisnik upravlja mogućnošću blokiranja reklama. Kada je opcija aktivirana, na internetskim stranicama koje rudare kriptovaluta pojavit će se obavijest da su takve aktivnosti detektirane i blokirane. Opera 50 Release Candidate bazira se na Chromium 63.0.3239.84 pregledniku i postoji u verziji za Windows, Linux i macOS računala.