Paket aplikacija Office postaje Microsoft 365

Osim novog dizajna, ikone i imena, najavljuju se i neke nove funkcije. Korisnici će na cloud verziji Office.com promjenu dobiti u studenome, a na desktopu i mobilnim uređajima početkom 2023.

Sandro Vrbanus petak, 14. listopada 2022. u 06:00

Microsoft je, u sklopu svoje ovotjedne konferencije Microsoft Ignite, najavio mnogo novih inicijativa i planova. Neki od njih uključuju prelazak u virtualnu stvarnost ili pak nove proizvode i usluge na koje tek treba privući nove korisnike. No, jedna promjena zahvatit će i sve postojeće korisnike njihovog uredskog paketa aplikacija, popularni Microsoft Office.

Novi izgled, nove mogućnosti

Već dvije godine uz standardne aplikacije, poput Worda, Excela ili PowerPointa, postoji i aplikacija nazvana jednostavno Office. Na desktopu i u cloudu možda i nije toliko popularna koliko je na mobitelima. Tamo, naime, objedinjena aplikacija Office može zamijeniti osnovne funkcije ostalih uredskih aplikacija, pa u njoj možete skenirati dokumente, potpisivati ih, uređivati datoteke iz Worda ili Excela, pristupiti dokumentima na OneDriveu i slično. Ta aplikacija sada će doći na red za redizajn i rebranding, pa će u narednim mjesecima biti preimenovana u – Microsoft 365.

Novo ime donijet će i novu ikonu, ali i nove funkcionalnosti. Aplikacija Microsoft 365 tako će biti zamišljena kao početno mjesto za sve usluge povezane s istoimenim setom uredskih aplikacija. Korisnicima će donijeti još više predložaka za lako i brzo stvaranje dokumenata, organizaciju dokumenata i općenito rada s datotekama u oblaku. No, Microsoft napominje da implementacija novih funkcija u ovu aplikaciju ne znači da će ona u potpunosti zamijeniti Office paket – Word, Excel, PowerPoint i Outlook nastavit će funkcionirati i kao zasebne aplikacije.

Ime ove aplikacije slijedit će i branding ostatka uredskog paketa, pa bi, prema ranijim najavama, pretplata na Office zapravo uskoro u potpunosti trebala biti imenovana Microsoft 365.

Službena promjena naziva, iz Office u Microsoft 365, na cloud paketu Office.com zaživjet će sljedećeg mjeseca. Korisnici desktop i mobilnih aplikacija novu će verziju dobiti ažuriranjem početkom 2023. godine. Nikakvih promjena u smislu cijena pretplatničkih paketa neće biti, potvrđeno je istom prilikom.