Project Moca – interaktivni planer u Outlooku 365

Microsoft je aktivirao eksperimentalni dodatak svojem mail klijentu, u kojem si korisnici mogu posložiti razne aktivnosti, zadatke, dokumente, ciljeve i slično u posebne radne površine

Sandro Vrbanus srijeda, 2. rujna 2020. u 16:00

Korisnicima kojima je Microsoftov Outlook centar poslovnih aktivnosti u kojem prate svoju elektroničku poštu, ali sastanke u kalendaru te zabilješke i kontakte, od sada će moći imati još jedan vrlo koristan dodatak ovom softveru. Microsoft je određenom broju korisnika Officea 365 dao na raspolaganje eksperimentalnu mogućnost nazvanu Project Moca, ili kolokvijalno Outlook Spaces. Za sada je ovaj dodatak dostupan tek u web inačici Outlooka 365, ali je sasvim funkcionalan i pruža mnogo mogućnosti.

Prije svega, Project Moca je osmišljen da funkcionira poput oglasne ploče. Izradom novoga "spacea" dobiva se prazan ekran ili onaj posložen po nekom predlošku – primjerice za tjedni ili mjesečni plan rada. Na tu se ploču potom mogu dodavati razne kartice s danima, lokacijama, vremenskom prognozom, planovima, zabilješkama, linkovima, dokumentima s OneDrivea i tako dalje. Moguće je u kartice (koje nazivaju "buckets", odnosno kante) dodati i e-mailove, prezentacije, i zapravo sve resurse koji bi prilikom rada mogli biti od koristi.

Red, rad i disciplina

Mogućnosti preslagivanja i uređivanja ovih kartica je mnogo, a namjena im je samo jedna – vizualno organizirati posao, život i aktivnosti korisnika kako bi on mogao na jednom mjestu imati sve što mu zatreba kada radi na određenom projektu.

Tome pripomaže i dodavanje očekivanog datuma dovršenja svakom pojedinom zadatku, bojanje kartica u različite boje, te pregled svih sastanaka, poruka i planova na jednom mjestu, kako bi rad i život bili organiziraniji i efikasniji. Jednom kada si u svojem "spaceu" posložite ciljeve, datume i prioritete, sve tamo zabilježeno sinkronizirat će se i sa standardnim kalendarom Outlooka, ali i aplikacijama Microsoft To Do i Teams.

Za sada je Project Moca dostupan tek pretplatnicima na Microsoft 365, određenim komercijalnim i edukativnim institucijama, unutar Outlooka na webu.