U Microsoft Storeu pronađene aplikacije za skriveno rudarenje kriptovaluta

Tvrtka Symantec upozorava na osam spornih aplikacija unutar službene Windows 10 trgovine aplikacija Microsoft Store koje su bez znanja korisnika poslužile kao alat za rudarenje kriptovalute Monero

Matija Pavlić nedjelja, 17. veljače 2019. u 20:01

Tvrtka Symantec objavila je novo sigurnosno izvješće u kojem upozorava na osam zloćudnih aplikacija koje su pronađene u okviru Microsoftove službene trgovine Windows 10 aplikacija, Microsoft Store.

Riječ je o aplikacijama koje su na Microsoft Storeu objavljene u razdoblju od travnja do prosinca 2018. godine, a imale su komponentu koja je bez znanja korisnika koji su te aplikacije instalirali služila za rudarenje kriptovalute Monero. Sporne aplikacije u prosjeku su imale i više od 2000 recenzija te vjerojatno umjetno napuhane ocjene.

Same aplikacije predstavljale su se kao internetski preglednici, alati za reprodukciju multimedijalnog sadržaja, alati za preuzimanje sadržaja s Interneta i vodiči za optimizaciju baterija. Vjeruje se da iza svih aplikacija stoji isti developer ili grupa developera.

Po primitku detalja o pronađenim zloćudnim aplikacijama Microsoft ih je uklonio s Microsoft Storea. Što se tiče imena osam spornih aplikacija koje ističe Symantec to su: Fast-search Lite, Battery Optimizer (Tutorials), VPN Browser+, Downloader for YouTube Videos, Clean Master+ (Tutorials), FastTube, Findoo Browser 2019 i Findoo Mobile & Desktop Search.