Windows File Recovery - Microsoftov alat za povratak izbrisanih podataka na Windowsima 10

Microsoft je potiho izbacio aplikaciju za povratak obrisanih podataka – Windows File Recovery koji radi iz naredbenog retka i samo na Windowsima 10

Stjepan Bilić ponedjeljak, 29. lipnja 2020. u 06:30

Microsoft Store postao je bogatiji za još jednu aplikaciju, i to Microsoftovu. Windows File Recovery kako mu sam naziv kaže služi za povratak datoteka koje su slučajno obrisane, ili koje su postale nedostupne uslijed formatiranja diska, USB memorije ili nekog drugog uređaja čija je namjena skladištenje podataka.

Iako se u Microsoft Storeu navodi kako je aplikacija namijenjena širokoj publici, životne dobi od tri i više godina, Windows File Recovery najčešće će koristiti stariji, iskusniji korisnici, jer se radi o softveru koji se pokreće i koji radi unutar naredbenog retka. Brojčana oznaka najnovije inačice je 0.0.11761.0, veličina joj je 8,29 MB, a preuzeti se može putem Microsoft Store trgovine. Windows File Recovery podržava datotečne sustave FAT, exFAT, ReFS i NTFS te poveći broj tipova datoteka: AFS, JPEG, MP3, MPEG, PDF, PNG i ZIP. Detaljan popis datoteka koje je moguće vratiti pomoću WFR aplikacije možete proučiti u prilogu i na službenim stranicama aplikacije.

Windows File Recovery ima tri moda rada – Default koji Microsoft preporuča za NTFS sustave te Segment i Signature koji se koriste kada neku datoteku nije moguće vratiti preko Default moda, kada je recimo disk formatiran ili oštećen. U tom slučaju preporuka je prvo pokušati vratiti datoteke pomoću Segment moda, a u slučaju neuspjeha zadnja opcija je pokušaj povratka podataka preko Signature moda.

Windows File Recovery može se koristiti isključivo za povratak podataka koji su se nalazili na lokalnim diskovima, SSD-ovima, USB memorijama, SD karticama i drugim uređajima. Povratak podataka s clouda i mrežnih mjesta pohrane za sada nije podržan. Da bi se WFR mogao koristiti potrebno je imati računalo s Windowsima 10, i to ne s prestarom inačicom. Najniža inačica Windowsa 10 koja je podržana jest ona brojčane oznake 19041, i naravno sve kasnije.