Transcend ESD350C - eksterni SSD za računala i igraće konzole

Iz Transcenda stiže novi prijenosni SSD – ESD350C koji je brz i koji se može koristi na velikom broju različitih uređaja od računala do igraćih konzola

Stjepan Bilić nedjelja, 19. svibnja 2019. u 14:00

Tajvanski proizvođač računalne opreme, tvrtka Transcend, predstavila je novi prijenosni SSD. Novi model nosi oznaku ESD350C i zbog velikih performansi pogodan je za veliki broj različitih uređaja, od stolnih i prijenosnih računala do igraćih konzola.

Budući mu je glavna namjena da se prenosi s mjesta na mjesto, odlikuju ga male dimenzije, veliki kapacitet i robusno kućište otporno na udarce i padove. Za pohranu podataka koristi se 3D NAND flash memorija koja ovisno o modelu ima kapacitet od 240 GB, 480 GB i 960 GB.

Unutar kućišta nalazi se elektronika i M.2 utor unutar kojeg je smješten standardni M.2 PCIe SSD kakav nalazimo unutar stolnih i prijenosnih računala. Kućište je od oštećenja zaštićeno silikonskom gumom plave boje koja SSD istovremeno čini sportskim i otmjenim.

Što se performansi tiče, proizvođač jamči brzinu čitanja podataka do 1.050 MB/s te brzinu zapisivanja novih do 950 MB/s. Inače, SSD s računalom komunicira preko USB 3.1 Gen 2 sučelja, dolazi formatiran u exFAT datotečnom sustavu i službeno podržava operacijske sustave Windows 7 i noviji te Mac OS X 10.5 ili noviji. Iako se u službenoj dokumentaciji izričito ne spominje Linux, ESD350C bi bez problema trebao raditi i s njim.

Dimenzije uređaja su 96,5 x 53,6 x 12,5 milimetara, a masa 87 grama. Uz SSD dolaze dva kabela, USB-C/USB-C te USB-C/USB-A kabel. Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim stranicama proizvođača.