Čovjek koji je dvaput za velik novac prodao "istu" aplikaciju

Discord je nedavno objavio kako je preuzeo aplikaciju Gas, koja omogućava prijateljima anonimno međusobno davanje komplimenata. Isto takvo rješenje 2017. je kupio i Facebook, od istog autora

Sandro Vrbanus subota, 28. siječnja 2023. u 06:00
Nikita Bier i sučelje jedne od njegovih aplikacija
Nikita Bier i sučelje jedne od njegovih aplikacija

Sva je prilika da za mobilnu aplikaciju Gas niste nikada čuli. Ona je namijenjena primarno američkim srednjoškolcima, i popularna je među njima. Koristi se tako da se unutar iste škole pokreću razne ankete, u kojima učenici anonimno mogu odgovarati na pitanja o svojim kolegama. No, za razliku od mnogih društvenih mreža koje potiču kritiziranje ili ponekad otvoreno maltretiranje, Gas je tu da promovira prije svega pozitivne informacije i pohvale među učenicima – povećavajući im tako samopouzdanje.

Aplikacijski déjà vu

Ovu plemenitu aplikaciju, koja bilježi više od 10 milijuna preuzimanja i oko 7 milijuna dolara prihoda (a lansirana je tek u ljeto 2022. godine), ovih je dana za nepoznat iznos novca preuzeo Discord. Gas će ostati samostalna aplikacija, ali će njezini članovi tima prijeći u Discord i tamo implementirati neke od njenih funkcija. No, ono što je zanimljivo jest da se ta priča ponavlja.

Aplikacija TBH iz 2017.
Aplikacija TBH iz 2017.

Facebook je, naime, još 2017. godine za višemilijunski iznos bio preuzeo aplikaciju TBH – potpuno iste namjene i gotovo identičnog načina rada. Ta aplikacija je o korisnicima također postavljala nasumična pitanja, primarno u pozitivnom kontekstu, a ispitanici su se o svojim kontaktima trebali izjašnjavati iskreno, dijeleći im anonimne komplimente. Za THB također vjerojatno nikada niste čuli jer ga je Facebook ugasio nakon samo devet mjeseci, kao razlog navodeći slab interes korisnika.

Aplikacija Gas: pronađite razlike
Aplikacija Gas: pronađite razlike

Upornošću do uspjeha

Sad već vjerojatno pogađate kamo ova priča vodi – i Gas i TBH imali su istog idejnog začetnika. Njegovo je ime Nikita Bier, predstavlja se kao američki poduzetnik i investitor. Prije uspješnog pokretanja i prodaje TBH-a, sa svojim je tadašnjim timom bio osmislio i pokrenuo čak 14 aplikacija, niti jedna od kojih nije polučila uspjeh kod korisnika. Nije to učinio, u konačnici, niti TBH, ali barem mu je donio solidan novac od prodaje.

Neki izvori kažu da je Facebook za tada #1 trending na App Storeu i tek 9 tjedana staru aplikaciju bio platio i do 100 milijuna dolara, no službeno potvrđenih podataka o tome, kao niti o stvarnom broju aktivnih korisnika TBH-a, nema.

Možda je ta aplikacija bila ispred svoga vremena, a njezino će mjesto sada preuzeti Gas. Novi vlasnici iz Discorda kažu kako vide veliku priliku, jer ona pruža mogućnost za građenje odnosa, širenje pozitivne energije, kao i da može biti mjesto smislenog okupljanja mladih. Bier u međuvremenu bilježi vlastito procijenjeno bogatstvo od oko 1,9 milijuna dolara i nastavlja s ulaganjem u propulzivne ideje drugih osnivača.