Domaći robot STEMI predstavlja Hrvatsku u Japanu

Članice EU svoje proizvode izlažu u Tokiju, a čast da bude jedan od malobrojnih hrvatskih predstavnika dobila je kompanija STEMI

Sandro Vrbanus nedjelja, 9. veljače 2020. u 06:00

Prošloga tjedna, 4. veljače u Tokiju, u sjedištu Europa House povodom proslave 1. godišnjice trgovinskog sporazuma EU i Japana, otvorena je izložba kojom su članice Europske Unije predstavile svoje proizvode u trgovinskoj razmjeni s Japanom. Osim hrvatskih vina i maslinovih ulja koji redovno završavaju na policama japanskih trgovina ove godine se predstavila i hrvatska edukativno tehnološka kompanija STEMI sa svojim Hexapodom – edukacijskim robotom koji služi za rad u srednjim školama.

STEMI Hexapod dio je robotičkog programa kojeg je hrvatska kompanija osmislila i na kojem rade već škole iz SAD-a, Hrvatske, BiH te uskoro i Njemačke. Program je osmišljen zajedno sa američkim partnerima, a učenike srednjih škola podučava 3D modeliranju, kreiranju mobilnih aplikacija te programiranju. Osim samog robota i robotičkog kurikuluma, osmišljen je i prijenos znanja učiteljima te potpuna podrška kako bi pratili učitelje u prijenosu znanja učenicima.

"Ovo nam nije prvi puta da smo nastupili u Japanu" rekao je Marin Trošelj, CEO STEMI-ja. "Krajem 2018 osvojili smo prvu nagradu na sajmu novih tehnologija Transum, kao najbolji start-up pitch. Nadam se da će nam sudjelovanje na izložbi pomoći u otvaranju vrata japanskog tržišta koje je spremno za robotičke programe koje nudi STEMI“, dodao je.

Hrvatski dio postava je osmislio veleposlanik Dražen Hrastić zajedno sa timom iz veleposlanstva.

U skladu s temom digitalizacije i inovacija, događanje je bilo usmjereno na predstavljanje primjera inovativnih europskih i japanskih proizvoda u područjima kao što su robotika, virtualna stvarnost i umjetna inteligencija. "Jedan od 13 europskih inovativnih proizvoda predstavljenih tijekom događanja  bio je i STEMI Hexapod robot hrvatske start-up tvrtke STEMI koji je izazvao znatnu pozornost i interes sudionika događanja”, izjavio je g. Hrastić.

Izložba traje mjesec dana, a može se pogledati u Europa House pri Delegaciji Europske Unije u Japanu.