U Hrvatsku stigao Adam, servis za digitalizaciju soboslikarskih usluga

Servis su pokrenuli bivši menadžeri u Boltu, a on funkcionira po principu digitalne platforme koja spaja soboslikare i one koji takve usluge trebaju. Izvorno češki startup sada se proširio i na naše tržište

Sandro Vrbanus srijeda, 5. travnja 2023. u 13:29

Ako ste u posljednje vrijeme imali potreba za majstorima bilo kakve vrste, vrlo vjerojatno ste se suočili s time da ih niste mogli naći, ili da nisu imali vremena za vas, onda kada je to vama bilo potrebno. Češki startup Adam je pronašao rješenje za duge liste čekanja i zbunjujuće cijene, a svoje usluge digitalizacije jednog dijela tog tržišta sada donosi i u Hrvatsku.

Startup su pokrenuli Roman Sysel i Jakub Dvořák, prijatelji koji su se upoznali dok su radili u estonskoj kompaniji Bolt. Uspjeh te platforme motivirao ih je da stvore novu platformu, svojevrsni "Bolt za soboslikare", digitalnu uslugu koja povezuje majstore s klijentima. Na jednostavan način Adam može osigurati soboslikara već sljedeći dan, što je sigurno značajno efikasnije nego da takve usluge tražite i ugovarate sami.

Osnivači Adama
Osnivači Adama

Soboslikar na zahtjev

Njihova web stranica nudi izravno naručivanje usluga prvog dostupnog soboslikara, ali i kalkulaciju cijene, na temelju površine stana i dodatnih informacija, poput one želite li sami osigurati boju ili ne, želite li dodatno čišćenje nakon radova i tome slično.

Platforma obećava povezivanje s kvalificiranim soboslikarom unutar 24 sata od narudžbe i to po unaprijed i transparentno određenoj cijeni. Servis Adam trenutačno je, od hrvatskih gradova, dostupan samo u Zagrebu, kao pilot projekt. Osim ovdje, već su prisutni u 12 zemalja diljem Europe, gdje su, kažu, već obojili tisuće stanova, kuća, ureda i drugih prostora poput škola, restorana ili dijeljenih prostora.

Godišnji promet ove tvrtke porastao je četverostruko u odnosu na prethodnu godinu, i tvrtka je ostvarila pozitivnu bruto maržu. Nedavno su osigurali i investiciju od milijun eura za brže širenje, a u njih su uložili strane CEO tvrtke Bolt Markus Villig i fond rizičnog kapitala Presto Ventures.

"Soboslikarima nudimo mogućnost da rade upravo ono što najbolje znaju i što im donosi novac – bojaju. Adam se u potpunosti brine o cijeloj administraciji, komunikaciji s klijentima i plaćanju. Zahvaljujući ovakvoj uštedi vremena, soboslikari mogu ponuditi bolje cijene", kažu iz ove platforme.