AOPEN Chromebook Commercial Tab - prvi otporni Chrome tablet

AOPEN je predstavio otporni tablet za poslovne korisnike koji se temelji Chrome operacijskom sustavu, a koji će u odnosu na slične znatno bolje izdržati padove i lošije vremenske prilike

Stjepan Bilić subota, 24. kolovoza 2019. u 13:09

Tvrtka AOPEN predstavila je otporni tablet za poslovne korisnike – Chromebook Commercial Tab. Kako sam naziv daje do znanja tablet se temelji na Chrome operacijskom sustavu. Proizvođač navodi i kako je riječ o prvom Chrome OS tabletu koji je istovremeno namijenjen komercijalnoj i poslovnoj upotrebi.

Tablet ima 9,7“ IPS zaslon razlučivosti 2.560 x 1.536 točaka uz osvjetljene od 300 nita. Temelji se na Rockchip RK3399 čipu sa šest jezgri brzine 2,0 GHz. Grafički dio posla obavlja ARM Mali-T864 grafika. U ponudi je samo jedan model – sa 4 GB RAM-a (LPDDR3) i 32 GB skladišnog prostora (eMMC 5.1). Dodatni skladišni prostor može se dobiti preko memorijske kartice (microSD).

Iako su kamere na tabletima zadnja stavka o kojoj treba voditi računa, jer su takvi uređaji sami po sebi nezgrapni za fotografiranje i snimanje videozapisa, AOPEN je za svaki slučaj dodao dvije, sa svake strane kućišta po jednu. Glavna kamera koja će poslužiti za snimanje napretka na kavom gradilištu ili slično ima razlučivost od 5 MP, dok ona za video pozive i pokoji selfie tijekom pauze za ručak ima razlučivost od 2 MP.

Chromebook Commercial Tab podržava bežične mreže, točnije Bluetooth (4.1) i Wi-Fi (802.11ac) mreže. Iako na službenim stranicama nema podataka o kapacitetu baterije proizvođač navodi autonomiju do deset sati s jednim punjenjem baterije. Za punjenje baterije koristi se USB-C port. Tablet podržava VESA standard i rad s digitalnom olovkom.

Ono po čemu se Chromebook Commercial Tab izdvaja u odnosu na druge je izdržljivost. Zahvaljujući robusnom kućištu koji tablet štiti od oštećenja i prekomjernog zagrijavanja, ovaj će tablet preživjeti ono što mnogi drugi ne bi. Primjerice pad s visine do 1,2 metara, a prema navodima proizvođača tablet je uspješno testiran na 26 takvih padova.

Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim stranicama. Preporučena maloprodajna cijena je 426 USD.