200 hrvatskih 3D printera izrađuje zaštitne vizire za liječnike

U kriznoj situaciji i domaći su entuzijasti koji se bave 3D ispisom pokrenuli dobrotvornu akciju u kojoj ispisuju i bolnicama doniraju zaštitne vizire za njihove zdravstvene djelatnike

Sandro Vrbanus srijeda, 25. ožujka 2020. u 15:34

Vidjeli smo proteklih dana kako su se u svijetu vlasnici 3D pisača aktivirali i počeli izrađivati raznu medicinsku opremu za respiratore, uzimanje briseva i sličnih priručnih pomagala. I u Hrvatskoj je aktivna zajednica onih koji se bave 3D ispisom, pa je nedavno pokrenuta slična dobrotvorna akcija, a u kojoj već sada sudjeluju korisnici s preko 200 3D pisača u 20-ak gradova diljem zemlje.

Inicijator ovog projekta je Slaven Damjanović student splitskog FESB-a koji je prvi bio u kontaktu s bolnicama i pokrenuo cijelu akciju. Njemu su se pridružili i Hrvatski studentski zbor koji koordinira prijevoz i isporuku 3D ispisanih dijelova vizira, kao i udruga IRIM (Croatian Makers) koji rade na izrezivanju prozirnih folija i također svojim pisačima ispisuju nosače vizira.

Prikupljeni dijelovi koji stižu sa svih strana se sklapaju, sve se dezinficira i isporučuje ustanovama koje imaju potražnju za ovakvom opremom. Trenutačno su u stanju zajedničkim snagama ispisati oko tisuću vizira dnevno.

 

[POZOR, PROČITAJ DO KRAJA I DIJELI DALJE!!] U Hrvatskoj je trenutno 200-tinjak 3D printera uključeno u volontersku...

Posted by 3DPrintaj on Tuesday, March 24, 2020