Amazonov Zoox predstavio električni autonomni taksi

Potpuno autonomni i fleksibilni električni taksi, u obliku kompaktne kapsule za četiri putnika, vizija je kompanije Zoox za budućnost prijevoza na zahtjev i općenito moderne urbane mobilnosti

Sandro Vrbanus utorak, 15. prosinca 2020. u 12:50

Šest godina star startup iz Silicijske doline Zoox, koji je u lipnju ove godine Amazon preuzeo za 1,2 milijarde dolara, predstavio je svoj prvi proizvod – potpuno autonomni električni taksi. Kao što možete vidjeti na slikama, ovdje se ne radi o konvencionalnom automobilu prerađenom na automatiku i struju, već o iznova dizajniranoj kapsuli, oblika poput manjeg minibusa, u kojoj je sve podređeno potrebama putnika.

U Zooxovom vozilu, koje izgleda isto sprijeda i straga te može voziti u bilo kojem smjeru, smjestit će se do četiri putnika. Vozača nema, a za vožnju su zaduženi sustavi autonomne vožnje s brojnim senzorima, kamerama, radarom i lidarom te sustavom umjetne inteligencije koji vodi računa o vožnji i drugim sudionicima u prometu. Kako se vozilu zakreću sva četiri kotača, ono je iznimno okretno i može manevrirati i najužim gradskim ulicama.

Energiju dobiva iz baterije kapaciteta 133 kWh, što mu omogućava do 13 sati neprestanog taksiranja. Najviša brzina koju ovo neobično vozilo može postići deklarirana je na čak 120 km/h. Zoox nije objavio ukupan domet vozila s jednim punjenjem baterije. Masa vozila je oko 2,5 tone.

Putnici u kabini zaštićeni su zračnim jastucima sa svih strana. Vozilo je navodno već prošlo službene crash testove u SAD-u, no nije poznato je li dobilo i odobrenje nadležnih za prometovanje na cestama. U rujnu je Zoox postao četvrta kompanija koja ima odobrenje za puštanje autonomnih vozila u promet na javne ceste na području Kalifornije, a ovo vozilo za sada testiraju na zatvorenim privatnim poligonima u nekoliko američkih gradova.

Nakon dobivanja svih potrebnih dozvola Zoox svoja vozila ne namjerava prodavati već ih isključivo učiniti dostupnima za prijevoz putem vlastite aplikacije kojom će se vožnja moći naručiti.