Amerikanci moderniziraju svoje rakete zrak-zrak

Američko ratno zrakoplovstvo razvilo je AIM-260, novu raketu zrak-zrak, kao odgovor na oružane sustave nove generacije Kine i Rusije

Sandro Vrbanus petak, 5. srpnja 2019. u 06:00

Krajem prošloga mjeseca Američko ratno zrakoplovstvo predstavilo je svoju novu raketu zrak-zrak, oznake AIM-260, te punog imena Joint Advanced Tactical Missile. Ova napredna raketa u razvoju je još od 2017. godine, a trebala bi biti odgovor na nove generacije zračnog oružja koje razvijaju Rusija i Kina. Prođe li sve prema planu, prvi testovi nove rakete bit će obavljeni 2021., a u upotrebi bi se ista trebala naći 2022. godine – i to kao zamjena za postojeći sustav AIM-120 AMRAAM.

Proizvođač nove rakete je Lockheed Martin, a projekt je obavijen velom tajne u tolikoj mjeri da su za skladištenje ovog oružja namijenjeni posebni skladišni bunkeri koji su također u izradi, s dodatnim mjerama zaštite.

Za razliku od prethodnika, za AIM-260 se zna da ima dvostruko veći domet i poboljšane ugrađene sustave koji su namijenjeni obaranju zračnih meta nove generacije. Nove će rakete polako postati standardni dio naoružanja borbenih zrakoplova F-22, F/A-18, te kasnije i F-35. Starije generacije zrakoplova kao što su F-15 Eagle i F-16 Fighting Falcon neće biti opremane ovim raketama, iako će letjeti i nakon 2022. godine.

Do 2026. godine rakete AIM-260 trebale bi potpuno zamijeniti AMRAAM sustav, i ostati u upotrebi najmanje 30-ak godina, koliko se sada koristi trenutačna generacija.