Bezosov Blue Origin planira u Zemljinoj orbiti izgraditi privatnu svemirsku postaju

Kompanije Blue Origin i Sierra Space objavile su kako planiraju već do kraja ovog desetljeća u niskoj orbiti izgraditi svemirsku postaju s turističkom, istraživačkom i komercijalnom namjenom

Sandro Vrbanus utorak, 26. listopada 2021. u 21:58

Privatne svemirske kompanije Blue Origin, u vlasništvu Jeffa Bezosa i Sierra Space, objavile su svoj ambiciozni plan izgradnje privatne svemirske postaje koja bi se trebala nalaziti u Zemljinoj niskoj orbiti. Postaja će se zvati Orbital Reef, a bit će u potpuno privatnom vlasništvu. Prema najavama, ovaj bi projekt trebao otvoriti novo poglavlje u svemirskim putovanjima i istraživanju svemira te stvoriti sasvim novi poslovni ekosustav kojem će središte biti upravo svemirska postaja.

U suradnji s ovim će kompanijama svatko, tko ima dovoljno novca, imati pristup svemiru za razne projekte – od poslovnih, preko znanstvenih i istraživačkih, to turističkih. Postaja Orbital Reef nudit će smještaj, logistiku i svu potrebnu opremu, a usluge koje će njezini vlasnici nuditi obuhvaćat će i prijevoz privatnih svemirskih turista do postaje i natrag. Plan je da se s projektom započne uskoro, a da postaja bude aktivna već u drugoj polovici ovog desetljeća.

Komercijalni pothvat

Postaju Orbital Reef i rakete koje će do nje prevoziti putnike odlikovat će obnovljive tehnologije, pametan dizajn, napredni automatizirani sustavi logistike, uz minimiziranje troškova i kompleksnosti, što je bio jedan od problema dosadašnjih orbitalnih postaja. Cijeli projekt, pa i samu postaju, bit će moguće skalirati, tj. ona će moći rasti dodavanjem novih modula, ovisno o rastućim potrebama i željama klijenata.

Osim Blue Origina i Sierra Spacea na projektu će surađivati i Boeing, kao i niz manjih privatnih tehnoloških kompanija i sveučilišta. Svoju ponudu usmjerit će prema svima koji imaju potrebu ili želju raditi u svemiru i sa svemirskim tehnologijama – od kompanija koje bi u orbiti nešto proizvodile, preko obrazovnih institucija koje bi tamo provodile eksperimente, državama koje žele imati svoje prve astronaute, pa sve do znanstvenih institucija koje će moći provoditi istraživanja u mikrogravitaciji.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi