Britanci nabavljaju najnaprednije meteorološko superračunalo

Britanska meteorološka služba Met Office kupit će napredno superračunalo kojim će bolje predviđati vrijeme i pratiti klimatske promjene

Sandro Vrbanus utorak, 18. veljače 2020. u 06:00

Službeni meteorološki zavod Ujedinjenog Kraljevstva, Met Office, nabavit će superračunalo vrijedno čak 854 milijuna funti (7,65 milijardi kuna) koje će se koristiti primarno za meteorološka predviđanja. Računalo, najnaprednije ove vrste u svijetu, imat će zadatak poboljšati vremenske prognoze i predviđanja koja se tiču klimatskih promjena. Podaci koje će ovo superračunalo generirati bit će korišteni i kako bi se unaprijedile zakonodavne aktivnosti u smjeru borbe protiv klimatskih promjena i dostizanja ciljeva vezanih za ugljičnu neutralnost.

Superračunalo za bolju prognozu

Prognoziranje velikih vremenskih neprilika bit će točnije i brže nego ikada prije, kažu iz Met Officea, posebice kad je riječ o olujama, obilnim padalinama, obrani od poplava, te vremenom u blizini zračnih luka. Podatke će koristiti i energetski sektor Ujedinjenog Kraljevstva kako bi izbjegao šokove u sustavu, poput prekomjerne proizvodnje ili nestašice električne energije.

"Poboljšane dnevne i sezonske prognoze, kao i dugoročni klimatski modeli dat će cijelom društvu mogućnost da se proaktivnije zaštiti od značajnih utjecaja klimatskih promjena", izjavio je profesor Penny Endersby, direktor Met Officea.

Osim u samo superračunalo, britanska vlada uložit će i u ljude, urede i softver koji će ga pogoniti, pa će ukupna investicija biti 1,2 milijarde funti.

Spomenuti iznosi bit će uloženi u razdoblju od 2022. do 2032. godine, a novi računalni sustav zamijenit će aktualno superračunalo Cray kada ono za dvije godine dođe do kraja svojeg životnog vijeka. Samo u prvoj fazi novi će sustav imati 6 puta veću računalnu snagu, a plan je u narednim godinama i to povećati do tri puta.

📢 Besplatna dostava

TOP!

APPLE iPad 9

A13 Bionic čip, kamera od 12 MP te brzi Wi-Fi ili mobilna mreža.

Od 2999 kn Kupi


Kompaktan zvučnik, gigantski zvuk.

KEF LS50 Meta

Najprecizniji, impresivan zvuk, 47 Hz - 45 kHz, Uni-Q driver, 85 dB, 8 Ohma, 40-100 W, Eisa Award.

9.749 kn Kupi

Soundbar i bežični subwoofer s ugrađenim HEOS-om

DENON DHT-S516H

HEOS, Bluetooth, AirPlay 2, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS dekodiranje, HDMI ulaz, ARC, Amazon Alexa, Google Assistant.

3.989 kn Kupi