Digitalna asistentica Alexa postat će astronautkinja

NASA je najavila da će na svojoj prvoj svemirskoj misiji iz programa Artemis testirati Amazonovu tehnologiju digitalnog glasovnog asistenta i onu Ciscove videokonferencije Webex

Sandro Vrbanus subota, 8. siječnja 2022. u 08:30

NASA će ove godine, možda u proljeće, a možda i kasnije, lansirati prvu raketu u skolpu dugoročne misije Artemis. Ovaj program ima cilj vratiti ljude na Mjesec i potom ih poslati i na Mars, no prije svega u svemir će biti lansirana letjelica bez posade. Kako smo već pisali, u sklopu prvog lansiranja, misija Artemis I sastojat će se od prvog lansiranja nove rakete SLS i svemirske kapsule Orion, koja će odletjeti do Mjeseca. Tamo će u orbiti provesti oko 6 dana, a potom će se vratiti na Zemlju.

Virtualni asistent za astronaute

U prvoj pokusnoj misiji Artemisa, dakle, neće biti ljudske posade, ali će tehnologiju komunikacije i kontrole letjelice na daljinu NASA testirati uz pomoć tehnoloških kompanija, Amazona i Cisca, kao i proizvođača avio i svemirske tehnologije Lockheed Martina.

Ove tri su kompanije, naime, za NASA-u razvile nešto što se naziva Callisto, a kombinacija je komunikacijskih sustava preuzetih iz Amazonove digitalne asistentice Alexe, poznate iz njihovih pametnih zvučnika te sustava Webex, poznatog Ciscovog rješenja za videokonferencije. Tehnološka demonstracija ove suradnje sastojat će se u prikazu mogućnosti da napredna tehnologija, poput umjetne inteligencije i komunikacije na daljinu, u budućnosti bude od pomoći astronautima na raznim svemirskim misijama.

Ime Callisto preuzeto je, kao uostalom i Artemis, iz grče mitologije. Kalisto (Callisto) je, naime bila Artemidina (Artemis) sljedbenica i pomoćnica, pa je tako došlo i do imenovanja virtualne asistentice koja bi trebala pomagati budućim astronautima.

"Alexa, kamo letimo?"

U NASA-i se nadaju da će ova tehnologija omogućiti posadama komunikaciju i kontroliranje sustava svemirskih brodova uz pomoć glasovnih naredbi. Prelazak interakcije ljudi i računala u svemirskim letjelicama na glasovnu olakšat će im i pojednostaviti posao, učiniti im boravak i let sigurnijim i efikasnijim. "Mogu zamisliti budućnost u kojoj astronauti pristupaju informacijama o stanju leta i telemetriji, poput orijentacije svemirskog broda, razini vode u rezervoarima ili stanju napona u baterijama, putem jednostavnih glasovnih naredbi", rekao je Howard Hu, zamjenik direktora programa Orion.

Testna će se konfiguracija nalaziti na središnjoj konzoli kapsule Orion, u obliku tableta na kojem će se iskušavati Webex komunikacija s kontrolom misije na Zemlji. Poseban hardver i softver koji će razviti Lockheed Martin povezat će ovaj sustav s Alexom, a ona će imati zadatak reagirati na glasovne naredbe upućene iz kontrole misije.

U svemiru bez oblaka

Osnovna prilagodba Alexe na uvjete rada u svemiru sastoji se od činjenice da za odgovaranje na upite neće moći koristiti Amazonove poslužitelje u oblaku, kao što to čini na Zemlji. Takav bi način rada bio prespor, s obzirom na velike udaljenosti i odgodu u komunikaciji, pa će se Alexa u Orionu oslanjati na lokalne baze podataka koje će biti lansirane zajedno s njom. Osim toga, sav hardver koji se šalje u svemir posebno je prilagođen tim uvjetima i dodatno zaštićen od svemirskog zračenja.