Digitalna asistentica Alexa postat će astronautkinja

NASA je najavila da će na svojoj prvoj svemirskoj misiji iz programa Artemis testirati Amazonovu tehnologiju digitalnog glasovnog asistenta i onu Ciscove videokonferencije Webex

Sandro Vrbanus subota, 8. siječnja 2022. u 08:30

NASA će ove godine, možda u proljeće, a možda i kasnije, lansirati prvu raketu u skolpu dugoročne misije Artemis. Ovaj program ima cilj vratiti ljude na Mjesec i potom ih poslati i na Mars, no prije svega u svemir će biti lansirana letjelica bez posade. Kako smo već pisali, u sklopu prvog lansiranja, misija Artemis I sastojat će se od prvog lansiranja nove rakete SLS i svemirske kapsule Orion, koja će odletjeti do Mjeseca. Tamo će u orbiti provesti oko 6 dana, a potom će se vratiti na Zemlju.

Virtualni asistent za astronaute

U prvoj pokusnoj misiji Artemisa, dakle, neće biti ljudske posade, ali će tehnologiju komunikacije i kontrole letjelice na daljinu NASA testirati uz pomoć tehnoloških kompanija, Amazona i Cisca, kao i proizvođača avio i svemirske tehnologije Lockheed Martina.

Ove tri su kompanije, naime, za NASA-u razvile nešto što se naziva Callisto, a kombinacija je komunikacijskih sustava preuzetih iz Amazonove digitalne asistentice Alexe, poznate iz njihovih pametnih zvučnika te sustava Webex, poznatog Ciscovog rješenja za videokonferencije. Tehnološka demonstracija ove suradnje sastojat će se u prikazu mogućnosti da napredna tehnologija, poput umjetne inteligencije i komunikacije na daljinu, u budućnosti bude od pomoći astronautima na raznim svemirskim misijama.

Ime Callisto preuzeto je, kao uostalom i Artemis, iz grče mitologije. Kalisto (Callisto) je, naime bila Artemidina (Artemis) sljedbenica i pomoćnica, pa je tako došlo i do imenovanja virtualne asistentice koja bi trebala pomagati budućim astronautima.

"Alexa, kamo letimo?"

U NASA-i se nadaju da će ova tehnologija omogućiti posadama komunikaciju i kontroliranje sustava svemirskih brodova uz pomoć glasovnih naredbi. Prelazak interakcije ljudi i računala u svemirskim letjelicama na glasovnu olakšat će im i pojednostaviti posao, učiniti im boravak i let sigurnijim i efikasnijim. "Mogu zamisliti budućnost u kojoj astronauti pristupaju informacijama o stanju leta i telemetriji, poput orijentacije svemirskog broda, razini vode u rezervoarima ili stanju napona u baterijama, putem jednostavnih glasovnih naredbi", rekao je Howard Hu, zamjenik direktora programa Orion.

Testna će se konfiguracija nalaziti na središnjoj konzoli kapsule Orion, u obliku tableta na kojem će se iskušavati Webex komunikacija s kontrolom misije na Zemlji. Poseban hardver i softver koji će razviti Lockheed Martin povezat će ovaj sustav s Alexom, a ona će imati zadatak reagirati na glasovne naredbe upućene iz kontrole misije.

U svemiru bez oblaka

Osnovna prilagodba Alexe na uvjete rada u svemiru sastoji se od činjenice da za odgovaranje na upite neće moći koristiti Amazonove poslužitelje u oblaku, kao što to čini na Zemlji. Takav bi način rada bio prespor, s obzirom na velike udaljenosti i odgodu u komunikaciji, pa će se Alexa u Orionu oslanjati na lokalne baze podataka koje će biti lansirane zajedno s njom. Osim toga, sav hardver koji se šalje u svemir posebno je prilagođen tim uvjetima i dodatno zaštićen od svemirskog zračenja.Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

BT APTX soundbar sa subwooferom

ACOUSTIC ENERGY Aego 3

Kombinacija suba i soundbara za sve one koji žele kompaktno kućno kino odličnog zvuka uz značajnu uštedu na prostoru. Kompaktan dizajn, digitalno povezivanje, daljinsko upravljanje, 2 x RCA Phono, 65VA

1.725 kn 2.299 kn Kupi

Bežični WiFi BT zvučnik

HARMAN KARDON OMNI 10 PLUS

Omogućuje jednostavno postavljanje bežičnog HD glazbenog sustava. Najbrži način da svoju glazbu učinite bežičnom bilo gdje u svom domu. Spotify, Chromecast, 52Hz~20kHz.

1.699 kn 1.919 kn Kupi