Dvokatnica izgrađena 3D ispisom u Belgiji prva je takva u Europi

Najveći europski 3D pisač za beton ispisao je i najveću europsku kući ikada nastalu ovom tehnikom. Beton iz 3D printera je čvršći, a izgradnja brža od klasične

Sandro Vrbanus nedjelja, 19. srpnja 2020. u 07:00

Danska kompanija COBOD proizvela je najveći 3D pisač betona u Europi, a belgijska kompanija Kamp C iskoristila ga je kako bi njime izgradila najveću građevinu na Starom kontinentu ikada izrađenu ovim načinom. Pisač BOD2 ima ispisnu površinu od 10x10 metara, a priključen je na rezervoare cementa, pijeska i vode te ima ugrađenu postaju za miješanje betona. Kao i bilo koji kućni FDM 3D pisač, i ovaj slaže slojeve materijala jedan na drugi, samo što nije riječ o otopljenoj plastici već o žitkoj mješavini betona.

Ovaj veliki pisač je iskorišten za ispisivanje zidova dvokatnice u Antwerpenu, u koju su kasnije instalacije, prozori, solarni paneli i sve ostalo ugrađeni klasičnim tehnikama. Autori ove građevine poručuju kako je neće koristiti za boravak, već će im poslužiti kao projekt za demonstraciju mogućnosti 3D ispisa betona.

Vlakna umjesto armature

Kuća ima prizemlje i kat smještene na površini od oko 90 m2, a ispisivanje je trajalo oko tri tjedna. Iz kompanije Kamp C nadaju se da bi unaprjeđenjem tehnike proces mogli skratiti na samo dva dana. Beton dobiven ovim načinom je, kažu, tri puta čvršći od konvencionalnih opeka koje se koriste pri brzoj gradnji. To se postiže vlaknima u samoj mješavini zbog kojih je armatura u betonu gotovo nepotrebna.

3D ispisivanje betona nad lijevanjem istoga ima i prednost utoliko što za njega nije potrebno izraditi, pa potom uklanjati kalupe – pa se i vrijeme i novac štedi izbjegavanjem "šalovanja". Tako su 3D ispisane građevine od betona lakše i brže za izgraditi, jeftinije su i čvršće od konvencionalnih, a u budućnosti bi trebale biti i jeftinije.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi