ISOCELL GNK novi je Samsungov senzor slike za mobitele

ISOCELL GNK stiže na tržište kao nasljednik popularnog senzora slike ISOCELLA GN1 te donosi poboljšanja u snimanju videozapisa te dinamičkom rasponu

Matej Markovinović nedjelja, 5. studenog 2023. u 19:28

Samsung je predstavio novi 50-megapikselni senzor slike ISOCELL GNK koji dolazi s poboljšanim mogućnostima snimanja videozapisa te širim dinamičkim rasponom za fotografije. Riječ je, naime, o izravnom nasljedniku popularnog senzora ISOCELLA GN1 koji se može naći u mobitelima raznih proizvođača.

Kad se već spominje njegov prethodnik, potrebno je istaknuti da ISOCELL GNK nema nekih značajnih razlika u pogledu specifikacija. Senzor od 50 MP ima istu veličinu od 1/1,3“, ali kako bi se poboljšale performanse, Samsung je koristio tehnologije poput Dual Pixel Pro za automatsko fokusiranje.

📷 Foto: Samsung
Foto: Samsung

Osim toga, Samsung navodi da ISOCELL GNK može snimati slike s dinamičkim rasponom do 120 dB, dok u Pro načinu rada može snimati 14-bitne slike u RAW formatu. Kako bi se postigao tako širok dinamički raspon, GNK radi u tri različita ISO načina rada koji također pomažu u smanjenju zamućenja od pokreta.

Važno poboljšanje predstavlja činjenica da senzor može snimati videozapise u 8K rezoluciji pri 30 FPS-a, kao i Full HD videozapise pri 240 FPS-a. Podržano je, naravno, i HDR snimanje.

📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Trenutno nije poznato u kojim će se mobitelima naći novi Samsungov senzor slike, no više informacija o njegovim specifikacijama dostupno je na tvrtkinoj službenoj stranici.