Japanci nude izlet "u svemir", pomoću balona i posebne kapsule

Iako ga oglašavaju kao svemirski turizam, aranžman leta balonom putnike će podići do oko 25 kilometara iznad Zemlje, dakle samo u stratosferu, odakle će pak imati dobar pogled

Sandro Vrbanus petak, 24. veljače 2023. u 06:00

Japanski startup Iwaya Giken, smješten u tamošnjem gradu Sapporo, najavio je kako će uskoro omogućiti "svemirski turizam" za običnog čovjeka. Njihovom tehnologijom, put u stratosferu bit će značajno jeftiniji nego što je to danas, pa će si ga moći priuštiti mnogo ljudi, a ne samo milijarderi. Ideja je turiste smjestiti u hermetički zatvorenu kapsulu, objesiti je na balon punjen helijem, pa njega potom podići na visinu od oko 25 kilometara, odnosno u stratosferu.

Put do 25 kilometara visine

Cijela ta letjelica i gotovo svi njezini dijelovi mogu se iskorištavati više puta, što će smanjiti trošak lansiranja. Tehnologija koju su razvili omogućit će da balon ostane unutar japanskog zračnog prostora. Prošloga ljeta pokusnom su kapsulom do visine od 23 kilometra kontrolirano podigli hrčka i sretno ga vratili na tlo, a ove godine planiraju i prvi pokusni let s ljudskom posadom.

Dovršeni dizajn kapsule 📷 iwaya.biz
Dovršeni dizajn kapsule iwaya.biz

Kapsula cilindričnog oblika, promjera oko 1,5 metar, može primiti dvoje ljudi – po jednog pilota i putnika. Polijetala bi iz zračne baze na otoku Hokkaido, dva sata provela u usponu do ciljanih 25 kilometara visine, pa tamo ostala još oko jednog sata. Putovanje natrag trajalo bi dodatnih sat vremena. Tijekom putovanja turisti bi imali dobar pogled, kroz staklene stijene kabine, kako na Zemlju tako i na nebo.

Aranžmane će, kažu, nuditi u suradnji s jednom japanskom turističkom agencijom. Ispočetka će cijena leta biti oko 180.000, s ciljem da vrlo brzo padne na samo nekoliko desetaka tisuća dolara. "Sigurno je, ekonomično i nježno za ljude", opisuje stratosfersko putovanje direktor ovog startupa, Keisuke Iwaya, koji na projektu radi od 2012. godine. "Nadamo se da će svemirska putovanja balonom ubuduće biti moguća i po cijeni od oko 7.500 dolara", dodao je.

Pokusni let balonom 📷 iwaya.biz
Pokusni let balonom iwaya.biz

Predbilježbe za ovaj oblik nebeskog turizma već su otvorene, a zaprimat će se do kolovoza. Prvih pet putnika priliku za let moglo bi dobiti već u listopadu ove godine. Samo da im balon na radarima ne uoče Amerikanci