Kirin se može razvijati i dalje - ARM najavio nastavak suradnje s Huaweijem

Čini se kako se situacija pomalo popravlja po Huawei, nakon Qualcomma nastavak suradnje je najavio i britanski ARM na čijoj se arhitekturi temelje Kirin čipovi

Stjepan Bilić ponedjeljak, 28. listopada 2019. u 06:00

Krajem svibnja ARM je najavio kako će i on kineskom Huaweiju otkazati daljnju suradnju. Bila je to kulminacija američkih paranoja oko špijuniranja i novih uredbi kojima je zabranjeno američkim tvrtkama surađivati s kineskim.

Unatoč tome što je ARM britanska tvrtka svoju je suradnju s Huaweijem morala otkazati jer se u dizajnu svojih ARM procesora dijelom oslanjala i na američke tehnologije. Smatralo se i do 25% čime su njihovi procesori potpadali pod američke sankcije. No, ovih dana se dogodio obrat – ARM je službeno objavio kako će nastaviti surađivati s Huaweijem.

"ARM’s v8 and v9 are UK-origin technologies", izjavio je ARM-ov glasnogovornik za Reuters

Naime, nakon detaljne analize v8 i v9 arhitekture došli su do zaključka kako su iste originalno britanske, pa nisu podložne američkim sankcijama. Iako se situacija polako popravlja po Huawei, najprije je Qualcomm najavio nastavak suradnje, a sada je isto učinio i ARM to je tek dio tehnološkog recepta koji je potreban za proizvodnju uspješnog uređaja, u ovom slučaju pametnog telefona.

Podsjetimo, osim hardvera kupcima je vrlo biran i softver koji se isporučuje ili se može naknadno instalirati na telefon. Najsvježiji primjer kako hardver nije isključivo jamstvo kako će neki uređaj bili popularan jest Mate 30 koji je stigao bez Google servisa i aplikacija.

I dok će nekolicina potencijalnih kupaca reći kako im oni nisu potrebni, većini kupaca sa Zapada jesu, ako zbog ničeg drugog onda zbog navike korištenja određene aplikacije ili servisa. Takvi korisnici će se teško odlučiti na kupnju uređaja koji njihove aplikacije - nema.

Naravno uvijek postoji mogućnost da se s vremenom SAD ohladi i povuče sankcije kao što postoji i mogućnost da se u doglednoj budućnosti HarmonyOS pokaže boljim od Androida. Kao i uvijek, što će od svega toga na kraju biti pokazat će vrijeme.