Leću za novi svemirski teleskop mogla bi oblikovati tekućina i to u svemiru

NASA već gleda daleko u budućnost kad je riječ o svemirskim teleskopima. Umjesto staklenih leća izrađenih na Zemlji, sada testiraju i ideju o kreiranju leća od tekućih polimera, i to u svemiru

Sandro Vrbanus nedjelja, 10. travnja 2022. u 15:05

Poznata je stvar da sva tijela teže savršenom obliku u kojem imaju najmanju vanjsku površinu za svoj volumen – u idealnim uvjetima, taj oblik je ona sferični, a najlakše ga je postići u uvjetima nulte gravitacije. Što je tijelo masivnije, njegova će ga vlastita gravitacija oblikovati u sferu. U slučaju tekućine, pri tome će pomoći i površinska napetost, a najbolji prikaz toga su okrugle kapljice vode koje se stvaraju u, primjerice, eksperimentima na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Tekućine u uvjetima nulte gravitacije formiraju sfere
Tekućine u uvjetima nulte gravitacije formiraju sfere

Ove efekte NASA-ini će znanstvenici, u suradnji s posadom prve privatne misije na ISS-u, koja je tamo upravo stigla, testirati za jednu vrlo korisnu primjenu. Naime, ideja im je u uvjetima mikrogravitacije stvoriti okrugle kapljice posebnih prozirnih polimera, koje bi se samostalno formirale u savršene kuglice, a potom ih i očvrsnuti uz pomoć ultraljubičaste svjetlosti. Na taj će način dobiti savršene leće, značajno preciznije nego što bi ih se moglo izraditi od stakla, prvo lijevanjem a potom poliranjem površine.

Tekućim polimerom do krute leće

Cilj ovog eksperimenta jest ispitati koliko je ostvariva ideja koju znanstvenici imaju za novu generaciju svemirskih teleskopa. Prema njima, u budućnosti bi se velike leće za teleskope mogle izrađivati upravo na ovaj način – zahvaljujući uvjetima nulte gravitacije, tekućina bi u svemiru mogla stvoriti savršene oblike, koji bi potom bili očvrsnuti. Čak deset ili sto puta veća i preciznija leća teleskopa omogućila bi, dakako, značajno bolje karakteristike teleskopa koji bi se njome koristio.

NASA je eksperiment s kuglicama tekućih polimera već provela na Zemlji, u tekućini iste gustoće kao i polimer, koja je simulirala bestežinsko stanje. Potom su istu stvar testirali i na paraboličnim ZeroG letovima, a sada je eksperiment preseljen i u svemir, tj. na Međunarodnu svemirsku postaju. Tamo će ga provesti članovi posade iz privatne misije AX-1.

Uspije li im pokus, bit će to prvi puta u povijesti da je neka optička komponenta proizvedena u svemiru. Osim toga, bit će to još jedan korak prema ogromnim i moćnim svemirskim teleskopima kakve bi NASA mogla izrađivati u budućnosti.

Testiranje na letu unutar zrakoplova "Vomit Comet"
Testiranje na letu unutar zrakoplova "Vomit Comet"