Prva privatna svemirska misija polijeće ka ISS-u ovog tjedna

Misija AX-1 bit će lansirana raketom Falcon 9 SpaceX-a, a četiri će putnika biti poslana na Međunarodnu svemirsku postaju kako bi se bavili promoviranjem STEM edukacije i istraživanjima

Sandro Vrbanus srijeda, 6. travnja 2022. u 18:15

Privatna svemirska misija kompanije Axiom Space organizirana je u suradnji s NASA-om i SpaceX-om, a povest će posadu od četvero civila na Međunarodnu svemirsku postaju. Trebalo se to dogoditi tijekom ožujka, ali je uz nekoliko manjih odgoda lansiranje "skliznulo" u travanj. Sada je stigao i prvi potvrđeni datum za koji se planira lansiranje – bit će to ovoga petka, 8. travnja, u 16:54h po našem vremenu.

Raketa Falcon 9 i putnička kapsula Crew Dragon poletjet će iz Cape Canaverala, a na ISS će odvesti četveročlanu posadu. Nju će činiti kanadski investitor i filantrop Mark Pathy, američki poduzetnik Larry Connor, bivši pilot Ratnog zrakoplovstva Izraela Eytan Stibbe te zapovjednik misije, bivši NASA-in astronaut Michael López-Alegría. Ovo je prva privatna misija koja posadu šalje na Međunarodnu svemirsku postaju.

Svemirski turisti navodno su za ovaj aranžman, u trajanju od tjedan dana, platili po 55 milijuna dolara. Osim što će biti turisti i imati jedinstvenu priliku provesti nekoliko dana u Zemljinoj orbiti, sva četvorica bavit će se tijekom boravka na ISS-u i drugim stvarima. Među njima će biti provođenje nekoliko znanstvenih eksperimenata te popularizacije STEM obrazovanja.

Svemirska misija AX-1 tek je prva u organizaciji Axiom Spacea, kompanija koja ima cilj izgraditi i vlastitu komercijalnu orbitalnu postaju, koja bi trebala poslužiti kao globalno središte za proučavanje svemira te za razne komercijalne projekte svemirskog turizma.

Lansiranje će, kao što je to i običaj s raketama SpaceX-a, biti popraćeno i prijenosom uživo. Prvi stupanj rakete Falcon 9, koja će biti korištena za ovu misiju, već je u orbitu letio četiri puta. Među ostalim lansirao je satelite konstelacije Starlink te civilnu misiju Inspiration4. Nakon lansiranja SpaceX će ga ponovno pokušati meko spustiti na autonomnu platformu A Shortfall of Gravitas u Atlantskom oceanu. Kapsula Crew Dragon također je već korištena, i to za dvije NASA-ine misije s ljudskim posadama, Demo-2 te Crew-2.