Lockheed Martin priprema jeftini protuzračni laserski top kratkog dometa i snage 50 kW

Laserski top za protuzračnu obranu kratkog dometa bit će sljedeći dodatak Lockheed Martinovom proizvodnom asortimanu u području laserskih oružja, koja Oružane snage SAD-a već testiraju

Sandro Vrbanus četvrtak, 26. siječnja 2023. u 06:00

Američki proizvođač zrakoplovne i vojne tehnologije Lockheed Martin nastavlja s razvojem različitih vrsta laserskog oružja, za raznolike svrhe i primjenu na manjim, pokretnijim vojnim vozilima. Prošle godine ista je kompanija istraživačkom laboratoriju Ratnog zrakoplovstva SAD-a bila isporučila svoje prvo lasersko oružje koje se može postaviti na borbene zrakoplove. Potom smo doznali i da su laserski top iz programa Layered Laser Defense (LLD) testirali obaranjem drona, a najsnažniji obrambeni laser, u klasi snage čak 300 kW, isporučen je kopnenoj vojci SAD-a, također prošle godine.

50 kW u pokretu

Ovoga tjedna Lockheed Martin je objavio i dodatak svojem obrambenom protuzračnom asortimanu – sustav DEIMOS (Directed Energy Interceptor for Maneuver Short-Range Air Defense System), protuzračni laser kratkog dometa, prvi puta je testiran u laboratoriju. Pritom je potvrđeno kako su njegova snaga i optički parametri u skladu s onima određenima prilikom dizajna sustava. DEIMOS je zamišljen kao laser u klasi snage 50 kW, koji dolazi u robusnom, ali mobilnom izdanju, kako bi se mogao postaviti primarno na oklopna vozila iz serije Stryker (proizvođača General Dynamics Land Systems-Canada).

DE M-SHORAD: laser na oklopnom vozilu
DE M-SHORAD: laser na oklopnom vozilu

Kao takav, laserski to DEIMOS bit će lako i agilno taktičko oružje, sposobno isporučiti visoku udarnu snagu prema letjelicama na kratkom dometu. Sustav je zamišljen kao dio slojevite protuzračne obrane, zajedno s ostalim postojećim sustavima te laserima veće snage i dometa, spomenutima ranije. Prednost će mu biti agilnost, ali i relativno niska cijena u odnosu na ostale modele.

Iz Lockheeda poručuju da je prvi test novog laserskog topa ključan korak ka ostvarivanju vizije Američke vojske, opisane integriranom projektom DE M-SHORAD, a koja uključuje upravo opremanje oklopnjaka Stryker 50-kilovatnim laserskim naoružanjem. U iste svrhe lasersko oružje razvija i Raytheon, koji se također već iskazao kao dobavljač mobilnih laserskih obrambenih rješenja. Lockheed očekuje prve terenske testove DEIMOS-a sljedeće godine.