Microsoft predstavio tehnologiju za otkrivanje deeepfakea

Microsoft je najavio dvije nove tehnologije za borbu protiv dezinformacija i manipuliranih sadržaja u digitalnom svijetu, te istaknuo da će raditi na edukaciji javnosti o tom problemu

Sandro Vrbanus subota, 5. rujna 2020. u 21:35

Microsoft je ovoga tjedna objavio kako su njihovi stručnjaci razvili dvije nove tehnologije za borbu protiv dezinformacija, koje su sveprisutne, sve perfidnije i samim time opasnije.

Kompanija je podržala istraživanje znanstvenika s Princetona, koje je između 2013. i 2019. godine zabilježilo čak 96 različitih kampanja s inozemnim utjecajem, usmjerenih na 30 zemalja. Te su kampanje, provedene na društvenim mrežama, nastojale oklevetati ugledne ljude, uvjeriti javnost u nešto ili polarizirati rasprave. Oko 93% tih kampanja uključivalo je stvaranje izvornog sadržaja, a 74% je iskrivljavalo objektivno provjerljive činjenice.

Opasnost lažnih informacija

Nedavna izvješća su također pokazala da je distribuiran značajan broj dezinformacija vezan uz COVID-19 epidemiju, što je dovelo smrti i hospitalizacija ljudi koji su uzimali navodne lijekove koji su im ugrozili život. Iz ovih razloga, a i kako bi se spriječio negativan utjecaj lažnog sadržaja na nadolazeće američke predsjedničke izbore, Microsoft je izradio tehnologije kojima se isti može prepoznati i razlučiti od onog autentičnog.

Ovoga tjedna najavljen je tako Microsoft Video Authenticator koji može analizirati fotografiju ili video kako bi dao informaciju o tome kolika je mogućnost da sadržaj nije autentičan, odnosno da je njime manipulirano. Ova tehnologija oslanja se na umjetnu inteligenciju treniranu na posebnim setovima podataka stvarnih i deepfake videa, i u stanju je otkriti detalje u videu, nevidljive ljudskom oku, koji mogu pokazati da je riječ o lažiranom sadržaju.

Najavljena je i nova tehnologija koja može prepoznati izmanipulirani sadržaj, odnosno ljudima potvrditi da je sadržaj koji gledaju autentičan. Ona se oslanja na Azure oblak, a autentičan sadržaj potvrđuje na temelju podataka koje u njega ugrađuje sam autor. Prilikom reprodukcije prethodno zapisani "hash" potvrđuje da u međuvremenu sadržajem nije manipulirano, poručuju iz Microsofta.