Facebook zabranjuje deepfake video sadržaje

U Facebooku su shvatili da postaje sve opasnije distribuirati video zapise kojima se netko "poigrao", pa su odlučili u potpunosti zabraniti deepfake video zapise

Sandro Vrbanus srijeda, 8. siječnja 2020. u 13:00

Manipulacije s video zapisima i fotografijama postale su gotovo svakodnevna pojava, a tehnologija umjetne inteligencije koja stvara uvjerljive lažirane video isječke postaje sve moćnija i opasnija. U Facebooku su svjesni toga, pa su odlučili spriječiti širenje manipuliranih video zapisa (deepfakeova). Odluka je donesena nakon konzultacija s preko pedeset stručnjaka, a glavni je fokus stavljen na one video zapise u kojima se manipulira izgovorenim riječima – što je i najčešći primjer korištenja deepfake tehnologije.

Od sada će, kažu, na ovoj društvenoj mreži vrijediti stroža pravila za deepfake video zapise. Svi video isječci za koje se ispostavi da su uređivani ili da je njima manipulirano raznim digitalnim tehnikama, te ako su u potpunosti računalno sintetizirani tako da izgledaju autentično – bit će uklonjeni.

Parodija može, ostalo ne

Izuzetak će biti sadržaji isključivo namijenjeni satiri i parodiji, te video zapisi koji su montirani tako da se subjektu iz govora izbace pojedine riječi ili se red izgovorenih riječi izmiješa.

Na dodatnom pregledavanju videa radit će preko 50 partnera u cijelom svijetu. Oni će provjeravati autentičnost videa i ako utvrde da je video donekle lažan, ali ne dovoljno za uklanjanje, označit će ga kao sumnjivoga. Takav video prikazivat će se značajno manjem broju korisnika, a oni koji ga dijele bit će upozoreni da se radi o lažiranom sadržaju.

Osim toga, Facebook nastavlja ulagati u tehnologije koje bi imale zadatak automatski prepoznavati lažirane deepfake sadržaje.