Mornarica SAD-a odustaje od razvoja railguna

Nakon 16 godina "kemijanja" oko tehnologije elektromagnetskog topa, u proračunu za sljedeću godinu ovaj se projekt ne spominje. Istraživanja će biti dovršena do kraja godine i pohranjena za bolja vremena

Sandro Vrbanus četvrtak, 17. lipnja 2021. u 06:00

Elektromagnetski top, poznatiji pod engleskim nazivom railgun, zamišljen je kao artiljerijsko oruđe koje pomoću elektromagneta s pripadajućih im šina izbacuje metalne nemagnetične projektile bez upotrebe eksploziva. O ovoj se tehnologiji piše već desetljećima, svi dijelovi vezani za tehnologiju, strojarstvo te matematiku i fiziku railguna su manje-više poznati, no funkcionalnog, efikasnog i ubojitog prototipa i dalje u upotrebi nema.

Piši kući propalo

Sada ručnik u ring bacaju i iz američke mornarice, koja je planirala ovaj vid naprednog naoružanja ugraditi na klasu "nevidljivih" razarača Zumwalt. U proračunu za fiskalnu 2022. godinu mornarički financijaši nisu predvidjeli troškove vezane za daljnje istraživanje i razvoj railguna, piše The Drive. To je jasan znak da se od projekta odustalo bez da je urodio plodom.

Umjesto nastavka rada na elektromagnetskom linearnom topu, sve do sada izrađeno i pokrenuto će biti dovršeno do kraja ove godine. Nakon toga projekt će biti "zapakiran" i pohranjen u skladište za neka bolja vremena.

Tako je nakon 16 godina vjerojatno došao kraj snu o elektromagnetskom i "jeftinom" ispaljivanju projektila, barem za dogledno vrijeme. Popratna dokumentacija uz predloženi proračun kaže kako će sav napredak biti dokumentiran i sačuvan do kraja fiskalne 2021. godine. "Hardver vezan za projekt railguna bit će prilagođen kako bi se maksimizirala njegova održivost i mogućnost neke buduće upotrebe" – stoji u tim dokumentima, bez naznake kada bi se projekt ponovno mogao otvoriti (ako ikada).

Mornarica SAD-a je od 2005. godine testirala dva prototipa railguna, jedan proizvođača BAE Systems a drugi General Atomicsa. 2017. godine izvijestili su kako su u stanju ispaljivati projektile brzinama većima od 7.200 km/h (gotovo 6 Macha). Nakon toga glasine su zamrle, javnost nije izvještavana o daljnjem napretku, a jedino o čemu se šuškalo bilo je potpuno gašenje projekta. Čini se kako je kraj 2021. odabran kao vremenski rok do kojeg će projekt railguna biti napušten.