Nanošenje senzora na bilo koju površinu – sprejom

Na MIT-u je razvijena tehnologija SprayableTech koja omogućava da se bilo koja površina integrira u korisničko sučelje jednostavnim špricanjem posebne boje iz spreja

Sandro Vrbanus četvrtak, 9. travnja 2020. u 14:30

Laboratorij za računalnu znanost i umjetnu inteligenciju (CSAIL) sa sveučilišta MIT razvio je jednostavan način za pretvaranje bilo koje velike površine u dio korisničkog sučelja elektroničkih uređaja. Okosnica ove inovacije je vodljiva boja od koje se mogu izraditi senzori, a u MIT-jevoj izvedbi ona se na zakrivljene, grube i općenito bilo kakve velike površine može nanijeti izravno iz limenke spreja.

Tehnologija SprayableTech mogla bi se koristiti za izradu senzorskih elemenata koji bi bili dijelom pametnog doma, ali i za umjetničke i tehnološke projekte koji istražuju "interaktivnu arhitekturu", kako u interijerima tako i u vanjskim prostorima.

Sprejom do senzora

Kako bi se iskoristio puni potencijal ove tehnologije, potrebno je prvo dizajnirati korisničko sučelje. Potom se izrađuje šablona za sprejanje, primjerice, zida, u istom obliku. Nakon toga se nanosi sloj vodljive boje preko koje se može nanijeti bilo koja druga boja, kao što se može vidjeti na priloženom videu.

Spajanjem na druge uređaje zidovi, namještaj, ili bilo koja druga površina ovako postaju interaktivni dijelovi sučelja osjetljivi na dodir. Kombinacijom obojanog uzorka i programiranja dijelovi zida, recimo, mogu postati prekidači, potenciometri za rasvjetu, mogu kontrolirati rad drugih uređaja i slično.

Ograničenja kod korištenja ovakvih elemenata gotovo da i nema – u primjeni i izradi jedino je ograničenje kreativnost umjetnika ili dizajnera koji bi se ovime bavili.