NASA popravila sondu Voyager 1, udaljenu 23,3 milijarde kilometara od Zemlje

Nakon otkrivanja uzroka problema sa softverom, primijećenoga prije nekoliko mjeseci, on je uspješno riješen, pa 45 godina stara svemirska sonda može i dalje raditi i komunicirati s kontrolom misije

Sandro Vrbanus četvrtak, 1. rujna 2022. u 11:50
📷 NASA/JPL-Caltech
NASA/JPL-Caltech

U svibnju ove godine pisalo se o tome kako je NASA otkrila određeni problem u telemetrijskim podacima koji su na Zemlju stizali iz 45 godina stare svemirske sonde Voyager 1. Računalni sustav za orijentaciju i kontrolu (attitude articulation and control system, AACS) slao je tada podatke koji nisu bili u skladu s onim što se na sondi događa – sustav Voyagera radio je normalno, no do kontrole misije dolazili su potpuno poremećeni i nerazumljivi telemetrijski podaci.

NASA je odmah bila pokrenula i misiju "debugiranja" softvera, unatoč tomu što je riječ o 45 godina starom sustavu, koji se nalazi na udaljenosti od oko 23,3 milijarde kilometara, a slanje i primanje jednog seta podataka do Voyagera i natrag treba gotovo dva dana. Sonda se, naime, nalazi na udaljenosti koja je veća od 20,5 svjetlosnih sati od Zemlje.

Servis na daljinu

Nakon tri mjeseca rada na debugiranju, ovoga tjedna stigla je dobra vijest: NASA-ini su inženjeri uspjeli popraviti problem na sondi. Prvo što je tim otkrio jest uzrok problema. Naime, računalo AACS je odjednom bilo počelo slati telemetrijske podatke kroz dio računalnog sustava sonde, za koji je poznato da već godinama ne funkcionira. Slanje podataka kroz nefunkcionalne sklopove je, sasvim očekivano, sasvim izokrenulo te podatke i učinilo ih nečitkima.

Nakon što su posumnjali u ovaj problem, poslali su AACS-u instrukciju da telemetrijske podatke šalje na ispravan način (kao što je to i ranije trebalo činiti). Problem je time riješen, no njegov glavni uzrok nije otkriven. Kontrola misije smatra da je preusmjeravanje podataka kroz pokvareni sklop započelo nakon što je "naredbu" za to dao neki drugi pokvareni dio 45 godina starog hardvera. Ako je tomu tako – Voyager vjerojatno ima još hardverskih problema, koje će NASA-ini stručnjaci pokušati otkriti.

Dvije obljetnice

Za sada je Voyager 1 "zdrav", nastavlja sa svojim svemirskim letom kroz međuzvjezdani prostor, a na Zemlju i dalje šalje ispravne podatke o svojoj orijentaciji i položaju. Ovim pothvatom vjerojatno je oboren rekord za "popravak na daljinu" nekog elektroničkog uređaja.

Voyager 1 sada će moći u ispravnom stanju "proslaviti" dvije svoje značajne obljetnice. 5. rujna ove godine obilježit će 45 godina od lansiranja, a u kolovozu ove godine bilo je i deset godina otkako je sonda i službeno napustila Sunčev sustav te ušla u međuzvjezdani prostor.