Prvi drveni satelit lansirat će Europska svemirska agencija

Finski satelit WISA Woodsat bit će u formi CubeSata, volumena tek jednog kubičnog decimetra, i bit će prvi čiji će dijelovi oplate biti načinjeni od obnovljivog materijala – šperploče

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 14. lipnja 2021. u 12:44

Već se nekoliko godina najavljuje kako bi se u orbitu Zemlje trebalo početi slati satelite načinjene od obnovljivih materijala, a čini se kako se vrijeme prvog takvog pokusnog lansiranja približava. Isto tako čini se da bi Europska svemirska agencija mogla prestići Japance, koji su najavili da će prvi drveni satelit lansirati 2023. godine. ESA, naime, već ima koncept i dizajn malenog satelita čije je kućište načinjeno od šperploče.

Ideja za ovaj projekt potekla je od finskog pisca i edukatora Jarija Makinena, čija tvrtka Arctic Astronautics proizvodi modele satelita u obrazovne svrhe – a sada će, uz potporu ESA-e, zaista izraditi satelit i poslati ga u orbitu. Za lansiranje bi trebala biti zadužena novozelandska kompanija Rocket Lab. Satelit će biti jeftin, održiv, s ponešto senzora i elektronike, a jedan od glavnih ciljeva misije jest ispitati kako se drvo, kao materijal, ponaša u svemirskim uvjetima.

Ponijet će i "selfie štap"

Satelit WISA Woodsat bit će sklopljen u kompaktni oblik CubeSata, kocke veličine 10x10x10 centimetara, koja će se moći donekle rasklopiti i izbaciti antene i druge senzore, kao i "selfie štap" s kamerom. Nakon lansiranja trebao bi biti umetnut u polarnu orbitu, na visini od 500-600 kilometara, a kamere i drugi senzori će potom pratiti kako se drvo ponaša i reagira na nefiltrirano sunčevo zračenje i ostale uvjete u orbiti.

Drvena oplata i aluminijska konstrukcija osnova su kućišta ovog satelita
Drvena oplata i aluminijska konstrukcija osnova su kućišta ovog satelita

Maleni će satelit moći podatke slati na Zemlju, a bit će u stanju emitirati i signal koji će moći hvatati radioamateri s opremom vrijednom tek desetak eura. Prema sadašnjem planu, drveni satelit Woodsat trebao bi biti lansiran prije kraja ove godine.