SAD više neće provoditi testove destruktivnog antisatelitskog oružja

Kako bi pozvali i ostale vojne sile na odgovorno ponašanje u svemiru, iz SAD-a povlače neuobičajen potez – najavljuju jednostrani prekid testiranja protusatelitskih projektila koji stvaraju svemirski otpad

Sandro Vrbanus utorak, 19. travnja 2022. u 19:06

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris održala je ovoga ponedjeljka govor u svemirskoj luci Vandenberg, kojom upravljaju američke Svemirske snage (Space Force). U tom je govoru, među ostalim, najavila i kako će uvesti potpunu zabranu vojnog testiranja destruktivnih protusatelitskih projektila, kakvi su do sada provođeni i stvarali su mnogo svemirskog otpada, od kojeg je većina ostala u orbiti.

Pozivaju na odgovornost

SAD ovime jednostrano objavljuje da će prestati s ovom praksom, a cilj tog poteza jest pružiti primjer i pozvati i ostale vojne sile svijeta da učine isto. "Ti su testovi bezobzirni i neodgovorni", istaknula je Harris, navodeći primjere kineskog testiranja DA-ASAT (direct-ascent anti-sattelite) oružja iz 2007. godine te nedavni primjer ruskog testa koji je čak ugrozio i Međunarodnu svemirsku postaju.

Cilj zabrane testiranja antisatelitskih projektila jest voditi primjerom i pozvati na odgovorno ponašanje sve ostale koji imaju takve mogućnosti – prije svega Kinu, Rusiju i Indiju, koje su do sada pokazale da raspolažu tehnologijom za uništavanje satelita u orbiti.

Prema Space Forceu, ruski test iz studenoga prošle godine kreirao je najmanje 1.600 krhotina. Svi dosadašnji testovi DA-ASAT oružja stvorili su ih više od 6.300, od čega 4,300 i dalje kruži u orbiti i predstavlja opasnost za sve ostale svemirske misije. SAD najavljuju i kako će razgovarati s međunarodnim partnerima o njihovom okončanju sličnih aktivnosti te provođenju zajedničkih normi za odgovorno vojno ponašanje u domeni svemira.

📢 Uštedi do 250 kn

TOP!

HONOR X7 i X8

Super brzo punjenje, IPS ekran, do 64 MP, Android 11 operativni sustav.

Od 1349kn Kupi


Bežični glazbeni sustav

COMO AUDIO Solo

Wi-Fi, Bluetooth, FM i internet radio, Spotify, Multi-room, USB ulaz, 30W po kanalu, daljinski upravljač, Como Control aplikacija.

2.929 kn 3.749 kn Kupi

Satelit zvučnik visokih performansi

DALI Fazon LCR

Isporuka bogato definiranih detalja i snažnog basa, zakrivljeni dizajn, 78 - 25,000Hz, 15 - 120W, 6 ohma.

2.399 kn 2.989 kn Kupi