Rusija raketirala vlastiti satelit i stvorila ogroman oblak svemirskih krhotina opasan za ISS

Neobični problemi u svemiru događaju se posljednjih mjeseci i tjedana, a nastavljeni su incidentom koji je neplanirano stvorio oblak svemirskog smeća i zaprijetio sigurnosti astronauta

Sandro Vrbanus utorak, 16. studenog 2021. u 14:01

Rusija je u posljednje vrijeme nekoliko puta "protresla" Međunarodnu svemirsku postaju svojim modulima i njihovim nekontroliranim paljenjem motora, a da problemima u svemiru nije kraj, pokazuje slučaj koji se dogodio ovoga ponedjeljka. U kasnim poslijepodnevnim satima doznalo se kako su članovi posade ISS-a bili primorani zauzeti položaje predviđene za hitne situacije, jer je primijećeno da bi postaja mogla naletjeti na svemirske krhotine. Sudar s djelićima svemirskog smeća mogao bi oštetiti postaju i tako, ako je udar značajniji, čak i primorati posadu na hitan povratak na Zemlju.

Srećom, sve je prošlo bez problema i Međunarodna svemirska postaja nastavlja s redovnim radom. No, nekoliko sati nakon ove vijesti, javnost je doznala i njezine ranije uzroke. Kako je izvijestio američki State Department, veliki oblak svemirskog smeća nastao je kada je Rusija – u sklopu testiranja rakete za uništenje satelita – pogodila vlastiti stari satelit u orbiti.

"Opasno i neodgovorno"

Testiranje izravno lansirane antisatelitske (direct-ascent anti-satellite, DA-ASAT) rakete tipa A-235 / PL-19 Nudol uključivalo je pogađanje nefunkcionalnog satelita Kosmos 1408 u Zemljinoj orbiti. Test je bio, očito, uspješan, pa se satelit, mase oko 2,200 kilograma i lansiran 1982. godine, raspao na stotine tisuća komada. To je stvorilo oblak svemirskog smeća koji se nedugo zatim našao na putu ISS-u.

Svemirske krhotine našle su se na putu ISS-u
Svemirske krhotine našle su se na putu ISS-u

State Department je putem glasnogovornika poručio kako je riječ o "opasnom i neodgovornom ponašanju Rusije, koje ugrožava dugoročnu održivost svemira i pokazuje da su ruske tvrdnje o protivljenju svemirskom naoružavanju licemjerne". SAD, prema izjavama njihovih predstavnika, nisu dobile obavijest da će Rusija raketirati vlastiti satelit u sklopu testiranja rakete zemlja-svemir.

"Krhotine nastale zbog ruskog DA-ASAT projektila nastavit će predstavljati prijetnju svim aktivnostima u svemiru još godinama, ugrožavat će misije i satelite i izazivati još više manevara za izbjegavanje sudara", poručio je zapovjednik američkih Svemirskih snaga, general James Dickinson.

Raketa Nudol lansirana je s kozmodroma Pleseck na sjeveru Rusije. Ranije su rakete ovog tipa testirane desetak puta, ali nikada na ovaj način. Prvi je ovo puta da je kinetičkim udarom ta raketa zaista uništila neki predmet u orbiti, a navodno je to bio i cilj testa – prikazati mogućnosti te tehnologije.

"Nezamislivo nam je da Rusija ugrožava ne samo svoje međunarodne partnere i astronaute nego i svoje kozmonaute", izjavio je prvi čovjek NASA-e Bill Nelson.

Lansirno vozilo za rakete Nudol DA-ASAT
Lansirno vozilo za rakete Nudol DA-ASAT

Kesslerov scenarij

Ovoga puta veće opasnosti za posadu ISS-a nije bilo, no u NASA-i vlada zabrinutost oko posljedica ovog događaja. Naime, stručnjaci kažu kako je eksplozija satelita proizvela oko 1.500 komada svemirskog otpada koji se mogu pratiti, ali i više stotina tisuća manjih krhotina koje nije moguće pratiti postojećim tehnologijama. Oni su trenutačno okupljeni u jedan veliki oblak, no u budućnosti će se svi ti komadi otpada proširiti orbitom. Tamo bi mogli nastaviti uzrokovati daljnje probleme, pogađati satelite i pokrenuti lančanu reakciju.

U najcrnjem scenariju moglo bi doći o ostvarenja teoretskog Kesslerovog efekta, u kojem je gustoća svemirskog smeća u orbiti toliko velika da oni konstantno uništavaju satelite i proizvode novi otpad – sve dok orbita ne postane potpuno neupotrebljiva za svemirske misije.