Satelitima protiv pirata (onih pravih, ne internetskih)

SpaceX bi do kraja godine u orbitu trebao lansirati satelit kompanije HawkEye 360 koji će služiti za praćenje ilegalnih aktivnosti koje se obavljaju neprijavljenim brodovima na svjetskim morima

Sandro Vrbanus nedjelja, 19. srpnja 2020. u 20:55

Prije kraja ove godine, najvjerojatnije u prosincu, SpaceX će svojom višekratno upotrebljivom raketom Falcon 9 lansirati nekoliko satelita različitih proizvođača. Naručitelji ovog lansiranja bit će niz organizacija, od NASA-e pa do privatnih satelitskih kompanija i sveučilišta, a među 16 satelita koji bi istodobno trebali biti poslani u orbitu bit će i novi sateliti analitičarske kompanije HawkEye 360.

Ovu kompaniju ne treba zamijeniti s onom sličnog naziva, Hawk-Eye Innovations, koja pruža usluge analize video snimaka u raznim sportskim natjecanjima. Osim "oka sokolovog" u imenu, one ne dijele ništa zajedničkoga. HawkEye 360, dakle, planira svojoj konstelaciji od tri satelita Cluster 1 pridodati i Cluster 2, tri tehnološki napredna malena satelita koji služe za praćenje aktivnosti u radio frekvencijskom spektru na Zemlji.

Ovi su sateliti visoko specijalizirani za nadzor RF zračenja, a HawkEye 360 ih koristi pri analizi podataka za svoje klijente. Primjerice, praćenjem odašiljanja valova u određenim frekvencijama mogu se pratiti kretanja kopnenih ili pomorskih vozila. Jedan od glavnih zadataka novog klastera satelita bit će praćenje ilegalne aktivnosti na svjetskim morima, odnosno piratstva.

Snimanje bilo kojeg dijela svijeta u 45 minuta

Ilegalni izlov ribe, trgovina ljudima, krijumčarenje opijata te krivolov neki su od zločina koje je teško nadzirati jer se odvijaju daleko od očiju svih, u bespućima svjetskih oceana. No, satelitskom nadzoru teško se sakriti, pa će tehnologiju s ovih satelita koristiti civilne i vojne agencije diljem svijeta kako bi pratile ilegalne aktivnosti pomorskih pirata.

Tehnologija koju omogućava HawkEye 360 do sada je otkrila, primjerice, gomilanje kineskih trupa u Galvanskoj dolini, nagovještavajući mogući sukob s Indijom. Isto tako snimljeni su i krivolovci u nacionalnom parku Garamba u Kongu, kao i iransko krijumčarenje nafte u Siriju.

Pridodavanjem novih satelita mogućnosti nadzora bit će povećane, dok će vrijeme potrebno za reakciju i preusmjeravanje satelita na željeno područje biti značajno skraćeno. Krajnji je cilj ove kompanije omogućiti nadzor bilo kojeg dijela zemaljske kugle unutar 45 minuta od klijentovog zahtjeva. To bi trebalo biti postignuto kada HawkEye 360 bude imao 21 satelit u orbiti.