Svemirske kompanije Jeffa Bezosa i Elona Muska NASA-ini su partneri za povratak na Mjesec

Blue Origin i SpaceX će, uz Dynetics, biti partneri na NASA-inom programu Artemis koji bi trebao s novim istraživanjem mjeseca započeti 2024. godine

Sandro Vrbanus petak, 1. svibnja 2020. u 17:00

NASA ima plan 2024. godine vratiti ljudsku posadu na Mjesec, početi tamo stvarati bazu, te organizirati redovne letove prema njegovoj orbiti i površini. Veliki projekt "povratka na Mjesec" naziva se Artemis, a konačni mu je cilj izgradnja samoodržive ljudske baze na Mjesecu. NASA u ovaj projekt neće ići sama, već će za partnere uzimati privatne svemirske kompanije, prve i najznačajnije od kojih su odabrane ovoga tjedna.

Kompanija Blue Origin u vlasništvu Jeffa Bezosa dobila je zadatak izrade trodjelnog Mjesečevog landera Integrated Lander Vehicle. SpaceX-u Elona Muska povjeren je zadatak izrade Starshipa, landera integriranog s raketom koji će moći prometovati na relaciji Zemlja-Mjesec i natrag. Treći odabrani partner je manje poznata kompanija Dynetics čija će misija biti izraditi ljudski lander za slijetanje i polijetanje nazvan Dynetics Human Landing System.

Novi NASA-ini partneri na programu Artemis do veljače 2021. godine imaju zadatak doraditi svoje koncepte lunarnih svemirskih brodova i landera, a NASA će u tom vremenu odlučiti i koji od koncepata će biti odabran za pokazne letove. Na temelju toga bit će odabrana i finalna rješenja koja će biti korištena u misijama Artemisa. Dakako, na razvoju novih letjelica i landera s privatnim će kompanijama sa svojim iskustvom u svemirskim misijama surađivati i NASA-ini stručnjaci.

Iz ovog bi se pothvata, dakle, trebalo izroditi održivo i efikasno rješenje za transport ljudi do Mjeseca i slijetanje na njega. Zajedno s NASA-inom raketom SLS, svemirskim brodom Orion i Mjesečevim orbiterom Gateway, koji su svi također u razvoju, odabrana rješenja landera činit će veliki tehnološki sustav i, vjerojatno, prvu ljudsku koloniju na Zemljinom prirodnom satelitu i oko njega.