SpaceX će sljedećeg mjeseca lansirati astronaute na ISS

Višegodišnji razvoj putničke kapsule Crew Dragon priveden je kraju, a Sjedinjene američke države će nakon gotovo cijelog desetljeća sa svojeg tla njome ponovno moći slati ljude u svemir

Sandro Vrbanus subota, 18. travnja 2020. u 18:00

Putnička svemirska kapsula Crew Dragon koja se postavlja na raketu Falcon 9 u SpaceX-u se razvija već godinama. Za lansiranje astronauta Muskova je kompanija razvila ne samo lansirnu kapsulu koja će ih zaštititi, već i sasvim nova svemirska odijela za bolju pokretljivost astronauta prema strogim zahtjevima NASA-e. Još u kolovozu 2018. godine dogovoreni su posljednji sigurnosni detalji i odlučeno je da će upravo SpaceX i Crew Dragon ponijeti sljedeće svemirske putnike s američkog tla, no postupak razvoja i testiranja kapsule ponešto se odužio.

U međuvremenu je jedan Crew Dragon bio na Međunarodnoj svemirskoj postaji bez putnika, vratio se na Zemlju, drugi je eksplodirao na testiranju, treći je doživio još poneki redizajn i test prekidanja lansiranja – da bi sada finalna verzija bila u potpunosti spremna za ponijeti prve astronaute na ISS. Šef NASA-e Jim Bridenstine objavio je kako će se to napokon dogoditi 27. svibnja.

Testiranje u pravoj misiji

Bit će to prvi puta nakon 2011. godine, kada je obavljen posljednji let Space Shuttlea, da SAD ne moraju koristiti usluge lansiranja ruske agencije Roscosmos za slanje ljudske posade u orbitu. Bit će to i prvo lansiranje američkih astronauta uz pomoć privatne svemirske kompanije.

Prema ranijem planu, prvi astronauti u SpaceX-ovoj raketi bit će Robert Behnken i Douglas Hurley, a poletjet će s legendarne lansirne rampe 39A u Cape Canaveralu.

Misija će poslužiti za testiranje svih mogućnosti kapsule u svim fazama leta, od lansiranja, preko dolaska do ISS-a, pa do autonomno vođenoga spajanja s postajom. Behnken i Hurley na Međunarodnoj svemirskoj postaji ostat će, prema planu, 110 dana, a za to vrijeme provodit će se dodatni testovi Crew Dragona prije povratka na Zemlju.