Talogom od kave mogu se 3D ispisivati predmeti

Umjesto kakve termoplastike, u komercijalne se 3D pisače može ubaciti i nova mješavina materijala, čija osnova je otpadni talog kave. Time se dobivaju čvrsti ispisani predmeti, razgradivi i pogodni za reciklažu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 2. listopada 2023. u 07:02
📷 Michael Rivera
Michael Rivera

Već smo na ovim stranicama donijeli nekoliko "recepata" o tome što se može učiniti s talogom kave. Njime tako možete gnojiti cvijeće, neki ga već miješaju u beton kako bi ga učinili čvršćim, dok znanstvenici na američkom sveučilištu Colorado Boulder od njega rade – materijal za 3D ispis, kako bi smanjili količinu stvorenog otpada.

3D ispis na kofeinu

Razvijena je, naime, metoda za 3D ispisivanje korisnih predmeta od filamenta, načinjenog isključivo od taloga kave, vode i nekoliko također održivih sastojaka. Već sada znanstvenici su uspjeli ovim materijalom ispisati predmete kao što su komadi nakita, razne posude ili pak, prigodno – šalice za kavu. Vrlo je praktično što je pritom potrebno izraditi tek navedeni materijal, ne i 3D pisač. Dobiveni filament lako se koristi na većini jeftinijih komercijalnih 3D pisača, uz tek manje preinake na njima.

Dodatna prednost je u tome što su svi ispisani predmeti biorazgradivi, održivi, a može ih se i ponovno reciklirati – natrag u filament za 3D ispis. Taj proces započinje tako da se gotovi predmeti ubace u mlinac za kavu, pa se dobiveni talog ponovno koristi pri izradi posebne mješavine za ispisivanje.

"Naša je vizija da svatko može kupiti tek nekoliko stvari u supermarketu ili online i započeti s time", objašnjava asistent sa spomenutog sveučilišta Michael Rivera, inače voditelj projekta 3D ispisa s kavom. Način izrade materijala jednostavan je: osušeni se talog kave miješa s poznatim prehrambenim aditivima, karboksimetilcelulozom i ksantan gumom, koji se mogu lako nabaviti. Miješanjem se dobiva viskozna pasta, otprilike konzistencije maslaca od kikirikija, pojašnjava Rivera.

Jednostavno do materijala

Takva pasta ne može se samo tako ubaciti u bilo koji 3D pisač, već je njega potrebno preraditi tako da u ispisnu glavu ne ulazi klasični filament u žici, već upravo ovaj materijal kroz tanku cjevčicu, potisnut ovećom špricom. Prilikom ispisivanja kofeinski se materijal ne grije, već se samo polaže u slojevima na ispisnu površinu, a potom se suši na zraku. Jednom kada je potpuno suh, čvrst je gotovo poput betona, kaže Rivera te napominje da je njegov tim već ispisao brojne predmete na opisani način. Niti jedan od njih, iako su ih i ispuštali na pod, još se nije razbio.

Modificirani 3D pisač
Modificirani 3D pisač

Iako talog kave na ovaj način sigurno neće zamijeniti termoplastike kojima se 3D ispis vrši na velikoj skali, ima potencijal donekle smanjiti količinu otpadne plastike i poslužiti za ispis zanimljivih proizvoda. Tu su i oni odmah korisni, poput malenih tegli za biljke, koje se kasnije lako mogu, zajedno s biljkom, posaditi u zemlju.

Rivera usput navodi još jedan kuriozitet – ako se, naime, u mješavinu ubaci prah aktivnog ugljena, također ekološki prihvatljiv materijal, ispisani će proizvodi moći poslužiti i kao vodiči električne energije. Tako bi se, na primjer, mogli izraditi elementi za održive elektroničke sklopove.