Teslini inženjeri sklapaju medicinske respiratore od dijelova Modela 3

Nakon što su počeli kupovati i donirati tuđe medicinske respiratore u Tesli su se pohvalili i inženjerskim napretkom u izradi vlastitog rješenja – od automobilskih dijelova

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. travnja 2020. u 22:10

Priča o Elonu Musku i respiratorima koje je donirao bolnicama, pa se ispostavilo da nije riječ o idealnom tipu uređaja, dobiva i nešto pozitivniji nastavak. Jednako kao, primjerice, Ford, General Motors, Dyson ili britanske momčadi Formule 1, i u Tesli su svoje inženjere preusmjerili na razvoj medicinskih respiratora koji bi bili izvedeni na jednostavan i brz način. Najbolji je put, pokazalo se, iskoristiti već postojeće automobilske dijelove koje ionako imaju na raspolaganju.

Ovoga vikenda iz Tesle su objavili video kojim su se pohvalili koliko su daleko dospjeli u ovom pothvatu. Njihovi inženjeri proveli su gledatelje kroz pogon u kojem se osmišljava izrada respiratora na osnovi dijelova iz električnih automobila, a koji bi trebali biti sigurni za korištenje, pouzdani i, dakako, omogućili bi stvaranje dovoljnog tlaka zraka i olakšavali disanje pacijentima oboljelima od bolesti COVID-19.

Dijelovi iz automobila u medicinskoj primjeni

Osim shematskog prikaza uređaja, prikazali su prve prototipe sastavljene na radnom stolu i one u pokusnim kućištima. Sustav pogone računala i razni drugi dijelovi elektronike inače poznati iz infotainment sustava Teslinog Modela 3.

Respirator u finalnoj inačici za prikaz podataka dobivenih iz senzora (tlak, protok zraka i volumen) koristi veliki touchscreen zaslon, također posuđen iz Modela 3. Uređaj dolazi i sa spremnikom kisika te baterijom kako bi mogao do 40 minuta raditi autonomno, što je korisno u slučaju kada je pacijenta priključenog na njega potrebno premještati, bez priključenja na vanjski izvor napajanja.

Teslini stručnjaci kažu kako i dalje na ovom projektu imaju mnogo posla za odraditi, ali se nadaju da će uspjeti dovršiti ga na vrijeme da se pomogne oboljelima.