U Kini testiran Huaweijev Kunpeng 920, CPU za desktop računala

Na kineskom YouTube kanalu prikazan je test računala koje se bazira na Huaweijevom novom Kunpeng 920 ARM v8 procesoru namijenjenom desktop računalima

Matija Pavlić srijeda, 8. srpnja 2020. u 06:00

Kao odgovor na zabrane koje stižu iz SAD-a Kina već neko vrijeme razvija vlastite tehnologije kako bi na taj način postala samodostatna. Najnoviji takav proizvod je vlastiti procesor za desktop računala koji je testiran, a video testiranja je objavljen na YouTube kanalu 二斤自制.

Riječ je o ARM v8 osmojezgrenom procesoru Kunpeng 920 tvrtke Huawei koji se bazira na 7-nanometarskom proizvodnom procesu. Uz procesor testirana konfiguracija uključuje i AMD Radeon RX550 GPU, 16 GB DDR4 RAM-a i SATA SSD s kapacitetom od 256 GB. Operativni sustav je 64-bitni UOS koji se bazira na Linuxu s zanimljivom mogućnosti postavljana taskbara na dva načina (po uzoru na Windows ili po uzoru na Appleove operativne sustave).

Da nije riječ o propagandnom video uratku svjedoči činjenica da se u videu spominju i negativne strane testirane konfiguracije kao što je potreba za plaćanjem pristupa trgovini aplikacija koja je i bez plaćanja sama po sebi vrlo siromašna kvalitetnim aplikacijama (izričito se spominje kako nisu dostupne Adobe aplikacije niti DaVinci).

Uz oko 1070 američkih dolara za konfiguraciju potrebno je izdvojiti još oko 115 američkih dolara za pristup trgovini aplikacija. Lokalna reprodukcija 4K video materijala također nije za pohvaliti pa u recenziji zaključuju kako je riječ o stroju koji će poslužiti za laganiju uporabu uredskih aplikacija, a ne za neke zahtjevnije zadaće (rezultati Blender BMW benchmarka su jedanaest minuta i četrdeset sedam sekundi što je znatno sporije u odnosu na računala s drugim modernim desktop procesorima).