Večeras se Real Madrid i Eintracht sastaju u UEFA Superkupu - sudit će im umjetna inteligencija

S početkom u 21 sat krenut će utakmica u kojoj ćemo imati priliku vidjeti jednu bitnu tehnološku inovaciju - igrat će se s loptom u kojoj se nalazi poseban senzor

Bug.hr srijeda, 10. kolovoza 2022. u 13:38

Večeras, u Helsinkiju, glavnom gradu Finske, u 21 sat susrest će se Real Madrid, pobjednik Lige prvaka i njemački Eintracht, osvajač Europske lige.

Radi se o UEFA Superkupu u kojem se sastaju dva pobjednika eurokupova. Od 1972. do 1999. to je bilo između pobjednika Lige (kupa) prvaka i Kupa pobjednika kupova, od 2000. između pobjednika Lige prvaka i Kupa UEFA, dok se od 2009. igra između pobjednika Lige prvaka i Europske lige.

Zašto je to bitno?

Na toj utakmici imat ćemo prvi put priliku vidjeti primjenu nove tehnologije koja uz sustav posebnih kamera i loptu s ugrađenim senzorom omogućava poluautomatsko određivanje zaleđa (SAOT), jednog od za suce najzahtjevnijih prekršaja u nogometu.

Ova tehnološka inovacija trebala bi se koristiti već i u Ligi prvaka ove sezone te na svim utakmicama Svjetskog prvenstva u Kataru, a premijera će se dogoditi večeras!

Utakmicu Superkupa može se pogledati na HTV2.