Vijesti s Marsa: rover proizvodi kisik, helikopter odradio zahtjevniji let

Još nekoliko pionirskih postignuća u sklopu misije Mars 2020: Rover Perseverance pokrenuo je eksperiment izdvajanja kisika iz marsovske atmosfere, a Ingenuity je poletio više i dalje

Sandro Vrbanus četvrtak, 22. travnja 2021. u 18:00

Misija Mars 2020 nastavlja s pionirskim pothvatima koje NASA-in rover i pripadajući mu helikopter obavljaju već u prvim tjednima otkako su sletjeli na Mars. Nakon što je iskrcao helikopter Ingenuity i snimio njegov prvi povijesni let, rover Perseverance započeo je s izvođenjem znanstvenog eksperimenta koji ima za cilj iz vrlo rijetke marsovske atmosfere, zasićene ugljikovim dioksidom, izdvajati čisti kisik.

Izdvajanje kisika iz atmosfere

Za ovu je zadaću namijenjen maleni uređaj "veličine tostera", kako kažu iz NASA-e. Njegovo puno ime glasi Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment, kratica od čega je MOXIE. Prvi test ovog instrumenta obavljen je 20. travnja, a prvi rezultati pokusnog rada obećavajući su. Iz atmosfere koja se 96% sastoji od CO2, MOXIE je u stanju izvlačiti čisti kisik tako što iz molekula ugljičnog dioksida izdvaja jedan atom kisika, dok nusproizvod, ugljični monoksid, ispušta natrag u atmosferu.

MOXIE
MOXIE

Ovaj proces iziskuje zagrijavanje plina do temperature od čak 800°C. MOXIE je u prvih sat vremena rada (prije čega je dva sata proveo zagrijavajući se) iz atmosfere na ovaj način izdvojio oko 5,4 grama kisika, što je u praksi dovoljno za 10 minuta disanja jednog astronauta. Uređaj je izrađen s maksimalnim kapacitetom proizvodnje 10 grama čistog kisika na sat, pa je jasno da nije namijenjen kako bi opskrbljivao neku buduću ljusku marsovsku koloniju kisikom.

Kao i u slučaju helikoptera Ingenuity, riječ je o eksperimentu kojem je cilj ispitati mogućnost rada određene tehnologije u stvarnim uvjetima Marsa i postaviti temelje za daljnja istraživanja. Proizvodnja kisika na Marsu bit će, ako ljudi ikada tamo stvore koloniju, od ključnog značaja za opstanak – kako ne bi morali sav kisik za disanje, ali i za pogon raketa, nositi sa Zemlje.

Sljedeća dva metra su ključna

Drugi pothvat, koji će isto tako biti povijesni, jest novi let helikoptera Ingenuity. Nakon savršeno odrađenog polijetanja, lebdenja na visini od 3 metra i mekog slijetanja, odrađenih ovoga ponedjeljka, malena marsovska rotorska letjelica danas je obavila i drugi, nešto zahtjevniji let.

Ovoga puta Ingenuity je imao zadatak poletjeti i dostići visinu od pet metara. Nakon toga nagnuo se na jednu stranu i horizontalno preletio udaljenost od oko 2 metra. Potom se zaustavio, kratko lebdio u zraku, zarotirao se nekoliko puta oko vertikalne osi kako bi kameru usmjerio u različitim smjerovima, i potom meko sletio na tlo.

Cijeli ovaj proces potrajao je oko 50 sekundi, a NASA je oko 16 sati objavila kako je i ovoga puta sve prošlo u savršenom redu i prema planu leta.