Povijesnih 40 sekundi prvog leta helikoptera na Marsu

NASA je danas odradila jedan od pionirskih eksperimenata koji će obilježiti misiju Mars 2020. Maleni helikopter Ingenuity postao je prva ljudska letjelica koja je poletjela na nekom drugom planetu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. travnja 2021. u 13:21

Nakon nekoliko godina priprema, oko 85 milijuna dolara uloženih u projekt marsovskog helikoptera, pa potom prevaljenih preko 500 milijuna kilometara do Marsa, i manje odgode zbog softverske zakrpe – helikopter Ingenuity napokon je poletio.

Potpuni uspjeh prve misije

NASA je softverske upute za let poslala tijekom vikenda, let je odrađen u ranim satima današnjeg dana, da bi nešto iza podneva po našem vremenu u kontrolu misije stigli telemetrijski podaci koji su zabilježeni tijekom prvog povijesnog leta na Marsu. Svi dijelovi leta – paljenje rotora, polijetanje, lebdenje na visini od 3 metra, spuštanje, slijetanje i gašenje rotora – prošli su besprijekorno, a letjelica je nakon leta dojavila da je stanje "nominalno", tj. da su svi sustavi letjelice zdravi.

Pogled prema dolje iz leta
Pogled prema dolje iz leta

Kontroli misije Mars 2020 stigla je, povrh telemetrije, i prva fotografija s Ingenuityja. Snimljena je navigacijskom kamerom usmjerenom prema tlu, a prikazuje sjenu helikoptera na Marsovoj površini. Nedugo nakon toga stiglo je i nekoliko fotografija leta koje je snimio rover Perseverance iz daljine.

Ingenuity na tlu...
Ingenuity na tlu...
...pa potom i u zraku
...pa potom i u zraku

Povijest je ispisana

Helikopter Ingenuity danas je ispisao još jednu stranicu u povijesti avijacije, svemirskih istraživanja i tehnologije. Ostat će zapisan kao prva ljudskom rukom izrađena letjelica koja je na vlastiti pogon poletjela na nekom drugom planetu. K tome, na sebi je Ingenuity nosio i komadić folije s prvog zrakoplova koji je poletio na Zemlji, Flyera I braće Wright.

Cijeli današnji let trajao je oko 40 sekundi, a NASA najavljuje da će u narednim danima i tjednima pokušati i još najviše četiri leta. Najduži od njih trebao bi uključivati i horizontalni let helikoptera na udaljenost od 300-tinjak metara.

NADOPUNA: Objavljen je i cijeli video zapis snimljen s rovera Perseverance, oko 65 metara udaljenoga od mjesta leta helikoptera:Multiroom Hi-Res WiFI zvučnik

DENON Home 250

Internet radio, Heos, Alexa, Airplay 2, Bluetooth

3379 Kupi

Gramofon sa predpojačalom

DENON DP-300F black

Masivna baza za smanjenje vibracije, aluminijska izrada, MM zvučnica

2199 2990 Kupi